1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäläisraketti epäonnistui satelliittien laukaisussa

Proton-M-kantorakettien käyttö saatetaan keskeyttää tutkimusten ajaksi, koska epäonnisia laukaisuja on ollut aiemminkin.

Ulkomaat

Venäläinen kantoraketti on epäonnistunut yrityksessään viedä Maan kiertoradalle kaksi satelliittia, kertoo Venäjän avaruushallinto Roskosmos.

Baikonurin avaruuskeskuksesta laukaistun Proton-M-raketin piti viedä avaruuteen venäläinen ja indonesialainen satelliitti. Satelliitteja ei kuitenkaan ole havaittu kiertoradalla, Roscosmos kertoo.

Alustavan tiedon mukaan kantoraketin toisen vaiheen mottorit käynnistyivät aikataulun mukaisesti, mutta sammuivat ennen aikojaan. Moottorit toimivat vain seitsemän sekuntia, kun niiden piti käydä yli 18 minuuttia.

Uutistoimisto RIA Novostin avaruusteollisuuslähde pitää olemattomana mahdollisuutta, että satelliitit olisivat irtautuneet kantoraketista ja saavuttaneet suunnitellun kiertoradan.

Viime elokuussa Venäjä menetti yhteyden tietoliikennesatelliittiin pian Proton-M:n laukaisun jälkeen. Vuonna 2007 japanilaista tietoliikennesatelliittia kuljettanut Proton-M syöksyi maahan.

Roskosmoksen edustaja Aleksei Kuznetsov arvioi uutistoimisto Itar-Tassille, että Roskosmos saattaa keskeyttää Proton-M-rakettien laukaisun tutkimusten ajaksi.

50-metrinen kantoraketti on ollut käytössä vuodesta 1965 lähtien.

Lähteet: AP, Itar-Tass, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi