Koe uusi yle.fi

Arhinmäki: Museoihin lisää maksuttomuutta

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen mukaan täysin maksuttomiin museoihin ei ole Suomessa varaa. Esimerkiksi Britanniassa kokemukset ilmaismuseoista ovat olleet hyviä.

kulttuuri
Paavo Arhinmäki
Paavo ArhinmäkiTiina Jutila / Yle

Maksuttomuuden myötä Britannian ilmaismuseoiden kävijämäärät ovat kasvaneet jopa 70 prosentilla. Esimerkiksi Victoria & Albert -taidemuseossa kävijämäärät ovat räjähtäneet valtion tukien mahdollistaessa ilmaispääsyn.

Useiden museoiden ilmaisuus paistattelee Britanniassa kansansuosiossa, eikä se näyttäisi olevan uhattuna edes taantumassa. Kritiikkiä järjestelmästä on tullut lähinnä maksullisilta museoilta, joiden on vaikea kilpailla kaikille avoimien ovien kanssa.

Valtionmuseoiden maksuttomuus kiehtoo myös kulttuuriministeri Paavo Arhinmäkeä (vas.). Ministeriössä on tehty jo laskelmia hankkeen kustannuksista.

- Suomessa valtion museoiden täysi maksuttomuus maksaisi kolme miljoonaa euroa vuodessa. Jos vain museoiden perusnäyttelyt olisivat ilmaisia, niin silloin hintalappu olisi kaksi miljoonaa euroa, toteaa Arhinmäki.

Tiukassa budjettikehyksessä museoiden ilmaisuuteen ei Suomessa ole varaa, mutta kulttuuriministeri haluaa joka tapauksessa lisätä maksuttomuutta.

- Valtion museoita ei ole varmasti mahdollista muuttaa kokonaan maksuttomiksi - varsinkin kun tiedetään että museoidenkin rahoitusta on leikattu. Voisimme kuitenkin ottaa askelia kohti maksuttomuutta.

Esimerkiksi nykytaiteen museossa Kiasmassa on vapaa pääsy jokaisen kuukauden ensimmäisenä perjantaina. Aiemmin sisään pääsi ilmaiseksi useammin. Ateneumin taidemuseoon täysi-ikäiset pääsevät ilmaiseksi vain satunnaisesti, muutamia kertoja vuodessa.

Panokset palveluihin ja tulonhankintaan

Valtion museoita ei ole varmasti mahdollista muuttaa kokonaan maksuttomiksi. Voisimme kuitenkin ottaa askelia kohti maksuttomuutta.

Kulttuuriministeri ehdottaa, että suomalaiset museot voisivat ottaa oppia rahoituksen järjestämisestä Britanniasta.

- Jos edistämme maksuttomuutta, niin meidän pitää miettiä koko konseptia. Museot voisivat esimerkiksi panostaa kahvilatoimintaan entistä enemmän ja saada näin lisätuloja toimintaansa, ehdottaa Arhimäki.

Brittimuseot keräävät tuottoa myös lahjoituksista, jäsenmaksuista, erikoisnäyttelyistä ja sponsoroinnista, jonka malleja ministerin mukaan kannattaisi Suomessakin kehittää.

- Pitää saada sellaisia pitkäjänteisiä yhteistyösopimuksia, joilla voidaan parantaa rahoitusta. Mutta ei se saa mennä niin, että joku tukija tulee sanomaan, että "toi on liian kontroversiaali työ, se pitää poistaa, kun meillä on tämä yhteistyösopimus", sanoo kulttuuriministeri Arhinmäki.