Vuoreksen jäteputkista otetaan mallia Mekassa

Kun Vuoreksen jäteputkikeräysjärjestelmän rakentaminen aloitettiin, oli paikalla myös saudi-arabialaisia sheikkejä tutustumassa ainutlaatuiseen menetelmään. Nyt vastaava keräysjärjestelmä on rakenteilla myös Mekkaan, maailman suurimpaan moskeijaan.

Pirkanmaan Jätehuollon kehityspäällikkö Simo Isoaho esittelei Vuorekseen rakentuvaa jätteiden putkikeräysjärjestelmää. Kuva: YLE / Jouni Tanninen

Pirkanmaalaista jätteiden putkikeräysjärjestelmää hyödynnetään jatkossa kaukomaillakin. Vuoreksen asuntomessualueella esitelty järjestelmä kopioidaan ainakin Mekkaan, maailman suurimpaan moskeijaan.

Jätteiden putkikeräysjärjestelmän toimintaperiaate niin Vuoreksessa kuin Saudi-Arabiassakin on yksinkertainen. Asukas tuo kotona lajitellut jätteet keräyspaikkaan, jossa on oma syöttöputkensa biojätteelle, paperille, kartongille sekä sekajätteelle.

Jätteet pudotetaan suureen varastosäiliöön, jonka anturit seuraavat varastosäiliön täyttymistä. Jätteet imetään säiliöstä automaattisesti maanalaisia putkia pitkin koonta-aseman suuriin kontteihin.

Jäteautoja ei tarvita lainkaan, joten jatkossa liikenne vähenee myös Mekassa moskeijan ympärillä.

Vuoreksen putkikeräysjärjestelmän rakennutti Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n tytäryhtiö Pirkan Putkikeräys Oy, ja laitetoimittajana oli suomalainen MariMatic Oy.