Oksasen kirjaa painetaan jättierä

Finlandia-palkitun Sofi Oksasen uutuusromaania painetaan kerralla parikymmentä kertaa enemmän kuin nykykirjoja keskimäärin.

kulttuuri
Sofi Oksanen
Sofi OksanenYle

Otavan kirjapainossa Keuruulla painetaan suomalaisittain historiallisen suuri ensipainos, kun Sofi Oksasen uusin kirja valmistetaan myyntiin.

Elokuun lopulla ilmestyvästä Oksasen teoksesta Kun kyyhkyset katosivat otetaan peräti sadan tuhannen kappaleen ensipainos. Työhön Keuruulla osallistuu noin 35 henkeä ja työtä on tehty yötä päivää.

Keuruulla on kuitenkin varustauduttu jo myös lisäpainosten ottamiseen syksyn aikana, kun ensipainos on saatu myytyä. Otavan kirjapainon toimitusjohtaja Matti Uuttu luonnehtii jyväskyläläissyntyisen Oksasen kirjasta otettavaa painosta ainutlaatuiseksi tapaukseksi.

- Normaalisti painos on noin 3000 ja 5000 välillä ja siinä mielessä tämä on spesiaalijuttu. Toisaalta tätä helpottaa se, että alunperinkin on tiedetty, että kirjaa painetaan se 100 000. Monestihan se on niin, että epävarmemman myynnin kohdalla painetaan sitä mukaa, kun kirja menee kaupaksi. Silloin työ on hektisempää ja kaikki tapahtuu kiireellä. Tämmöinen iso painos on tietysti helpompi, Uuttu sanoo.

Otavan kirjapainossa on aiemminkin painettu isoja eriä, mutta tänä päivänä painos on Uutun mukaan ainutlaatuinen tapaus.

- En muista vuosiin olleen näin isoja. Toki Otavan isot, Laila Hirvisaari ja Mauri Kunnas pyörivät samoissa lukemissa, mutta tiettävästi ensipainokset ei ole olleet näin isoja pitkään, pitkään aikaan.