Jukajärvi on Alavin kylän helmi

Alavin kylä löytyy Joensuun Heinävaarasta, vaikka ei se varsinainen kylä ole, vaan Heinävaaraan kuuluva kylänosa. Mutta sen verran vireästä alueesta on kyse, että kylä nimitys on enemmän kuin oikeutettu.

Jukajärvi, Ruokolahti
Ihmisiä istuu pöydässä leivonnaisten ääressä.
Heikki Haapalainen / Yle

Alavin kylän keskeinen paikka on kylätalo, punainen, hyvinvarusteltu talo, jonka pihapiiristä löytyvät kota sekä pihasauna. Tiloja käyttävät niin kyläyhdistys, paikalliset Martat kuin metsästysseuratkin, saapa niitä vuokrata myös yksityiskäyttöön.

Talo on aikoinaan kohonnut talkoovoimin ja talkoilla ovat syntyneet muutkin kylän virkistys- ja kokoontumispaikat. Talkoilla järjestetään myös lukuisia tapahtumia pitkin vuotta, selvittää Alavin entinen pitkäaikainen kyläpäällikkö Kalevi Hämäläinen.

Viime talvena otetut näytteet ovat osoittaneet, että talviaikaan syvänteet ovat täysin hapettomia, siellä ei ole mitään elämää.

Heikki Hokkila

- Itse olen joskus miettinyt mistä tämä Alavin talkoohenki tulee. Ehkä se tulee siitä, että tänne tuli paljon siirtolaisia ja hehän ovat oppineet talkootyöhön. Meidän pitkäaikainen, nyt jo edesmennyt puheenjohtaja Alpo Hoffren oli siirtolainen. Hän oli kylätalon alullepanija ja varmaan hänestä on meihin juurtunut tämä talkoohenki.

Jukajärven kunnostus on iso ponnistus

Heikki Hokkila, aktiivinen kyläläinen hänkin, pitää Jukajärveä Alavin helmenä. Jukajärvellä ja sen rannoilla viihtyy moni kyläläinen ja mökkiläinen. Tällä hetkellä kyläyhdistys urakoi venerannan kunnostustyöiden parissa.

Pitkin kesää rantaa on muokattu ja nyt rantaan asti vie uusi sorapäällysteinen tie. Rakenteilla on kalastajien ja kyläläisten käyttöön tarkoitettu laavu. Se valmistunee syksyksi.

Hiljalleen rehevöityvä Jukajärvi tarvitsee kunnostusta, mutta ensiaskeleet sen kunnostukseen on jo otettu.

- Asiasta on kyläläisten kanssa keskusteltu useampi vuosi, että mitä tehdä Jukajärvelle. Olemme perustaneet Selkien kyläyhdistyksen kanssa yhteisen Jukajärvi-hankkeen. Meillä on tarkoituksena saada hyvin perusteelliset tutkimukset veden- ja pohjanlaadusta. Viime talvena otetut näytteet ovat osoittaneet, että talviaikaan syvänteet ovat täysin hapettomia, siellä ei ole mitään elämää. Se on hyvin huono merkki.

Heikki Hokkila harmittelee, että osa ihmisistä on jo menettänyt uskonsa, että mitään on tehtävissä.

- Emme saa antaa valtaa sellaiselle ajatukselle. Tärkeintä olisi, että se mitä nyt tiedetään saastuttavista asioista, saataisiin pysähtymään.