1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ompelulangat

Fredrikan Kesässä tehdään muodonmuutoksia

Matonkuteen matka kassiksi vaatii tekijältä tarkkuutta, mutta antaa tilalle tarinoita. Hämeenlinnan Wetterhoffilla järjestettävä Fredrikan Kesä 2012 tarjoaa kävijöille kädentaitoja ja kulttuuria.

ompelulangat
Nainen tutkii kankaita.
Kiti Pölönen / Yle

Fredrikan Kesässä on kymmenkunta erilaista työpajaa, joissa pääsee kokeilemaan kädentaitojaan ja opettelemaan uutta. Ainakaan yksipuolisuudesta ei voi työpajoja syyttää, sillä pajoissa värkätään ja virkataan mattoja ja vaikka marionetteja. Ikäkään ei ole este eikä etu, vaan jokainen voi kokeilla esimerkiksi kuinka pirtanauha syntyy.

- Kyllä tilkuilla on tarinoita kerrottavanaan, sanoo Laura Nyström, joka vietti kesälomapäivää tilkkujen parissa. Kassia yritän tehdä, mutta voi tästä tulla tuluskukkarokin.

Tilkkutöiden tekijällä saa olla tarkka silmä, kun kankaan palasia liitetään yhteen, mittaillaan ja sommitellaan. Samalla voi mietiskellä paitatilkkujen tarinoita.

Fredrika Wetterhoffin jalanjäljissä

- Meneillään oleva käsityöviikko kumartaa Fredrika Wetterhoffin työlle ja perinteelle, sanoo projektipäällikkö Hillevi Kaarlenkaski. Hänen mukaansa perinnettä sovelletaan nykyaikaan sopivassa suhteessa.

Tapahtuman punaisena lankana on lanka eli pajoissa työstetään lankoja eri muotoihin. Esimerkiksi pirtanauha on löytänyt tiensä nykyaikaisten Goottien asusteisiin.

Oikeastaan kaiken käsillä tekemisen pohjana on perinne, jota sitten muunnellaan. Työtavat pohjautuvat vanhoihin hyviksi koettuihin toteutuksiin, mutta materiaalit voivat vaihdella esimerkiksi tilkut ovat saattaneet vaihtua moderniksi teolliseksi trikookuteeksi.

Fredrikan Kesässä käsillä tekeminen elää sulassa sovussa musiikki- ja teatteriesitysten ja vaikka posetiivimusiikin ja jazzin kanssa. Fredrikan Kesän ohjelmistossa on myös esitelmiä.

Lue seuraavaksi