Tapaa Astrid Lindgren ja President Kekkonen ruusutarhassa

Vaasan Arboretum -ruusutarhassa voi ihastella monien merkkihenkilöiden mukaan nimettyjä ruusuja. Parisataa lajiketta takaavat kesän aikana näyttävän kukkaloiston, vaikka kaikki eivät samaan aikaan kukassa olisikaan.

luonto
Ruusutarha Arboretum Vaasassa
Merja Siirilä / Yle

Vaasan ruusutarha Arboretum on täynnä julkisuudesta tuttujen henkilöiden mukaan nimettyjä ruusuja. President Kekkonen, Astrid Lingren ja Queen Elisabeth kukkivat ruusutarhassa täydessä loistossaan. Vielä elokuussakin ruusut ovat kukassa, vaikka kylmä ja sateinen kesä ei välttämättä ole tarjonnut otollisinta säätä ruusuille. Myös Suomessa jalostetaan paljon ruusuja, erityisesti Oulun seudulla.

- Oma suosikini täällä puutarhassa on Torniolaaksonruusu, alueelta itsekin kotoisin oleva viheraluehortonomi Leila Roininen tunnustaa.

Vielä 1960-luvulla viljelypalstana ja siirtolapuutarhana toiminutta aluetta koristavat nyt ruusut. Arboretum -ruusutarha uusittiin kolme vuotta sitten, jolloin puistoalueelle saapuivat metalliset penkit ja kaarisillat. Ruusuja puistossa löytyy toistasataa lajiketta. Mukaan mahtuu niin köynnösruusuja, ryhmäruusuja kuin puistoruusuja. Ruusut tarhaan valitaan erilaisista ryhmistä ja pääsääntöisesti sen mukaan mitä on saatavilla.

- Ruusuissa vaikuttaa myös kestävyys, että mitkä menestyisivät mahdollisesti täällä. Kaikkihan eivät Suomessa talven yli selviä, Roininen toteaa.

Tyhjät paikat kiivoittavat keskustelua

Ruusutarhaa on viime vuosien aikana kritisoitu, että se oli huonollla hoidolla. Tyhjät paikat ja nuupahtaneet ruusut ovat kirvoittaneet keskusteluita mielipidepalstoilla.

- Jos joku ruusuista kuolee, niin välttämättä sen tilalle ei aina saada yhtä nopeasti samaa lajiketta, toteaa Roininen.

Uusia ruusuja puutarhaan istutetaan joka kevät talvivaurioiden takia. Roininen muistuttaa, että tarhasta löytyy niin sanottuja remontoivia ruusuja, jotka kukkivat koko kesän ja sitten on niitä, jotka kukkivat vain hetken.

Yksi kestävimpiä lajikkeita on juhannusruusu, joka selviää pohjoisemmassakin Suomessa.

Arboretum vs. Frisbeegolf

Jos kirjoittaa sanan "Vaasan Arboretum" hakuselain googleen ei ensimmäiset tulokset välttämättä koske suoranaisesti ruusuja. Puiston ovat vallanneet myös frisbeegolffin ystävät. Aluetta pidetäänkin yhtenä Suomen parhaimpana frisbeegolffin alueena. Roinisen mukaan ruusujen ja frisbeegolffin pelaajien yhteiselo puistossa on sujunut hyvin, eikä ruusuille ole koitunut pelaamisesta mitään vahinkoa.

Arboretum tarkoittaa puuvartisten kasvien esittelypuistoa. Suunnitelmia puiston laajentamisesta on puhuttu.

- Aikaisempi kaupunginpuutarhuri Kalevi Paakki on suunnitellut tänne sellaisen alueen, jossa on eksootteja kasveja. Sellainen on varmasti jossain vaiheessa tähän tarkoitus perustaa. Sitten olisi kiva saada tänne sellainen alue, jossa olisi erilaisia puuvartisia köynnöksiä, kertoo Roininen suunnitelmista.