Kovia kokeneet siilit voivat hyvin

Viime syksynä Kemin Paavonkarista huonokuntoisina löydetyt siilit ovat viettäneet kesää kotikonnuillaan. Pelkosenniemellä Itä-Lapin eläinsuojeluvalvoja Marjukka Parviaisen hoidossa talven ajan kuntoutuneet siilit palautettiin luontoon toukokuussa.

luonto
Siili lasketaan maahan.
Siilet vapautettiin talon alle, mistä ne löydettiin.Yle / Risto Koskinen

Parviaisen tietojen mukaan viisikko voi hyvin. Siilit ovat kasvaneet kesän aikana ja pari niistä on uskaltautunut liikkumaan myös hieman kauemmaksi löytöpaikaltaan.

- Ne ovat lähteneet ilmeisesti morsianten perään, mutta kolme on jäänyt ihan lähialueelle, Parviainen kertoo.

Osalla on käynyt hyvä tuuri ja morsian on löytynyt läheltä.

Eläinsuojeluvalvoja Marjukka Parviainen

Perhettäkin on jo kertynyt

Ainakin osa luontoon palautetuista siileistä on saanut jo poikasia. Yleensä siilit saavat poikasia juhannuksen tienoolla. Siilinaaras tekee yleensä yhden poikueen vuosittain, mutta jos on oikein pitkä ja lämmin kesä, niin poikueita saattaa olla kaksi.

- Sitten voi tulla ongelmia kuten kävi viime syksynä. Myöhäisillä poikasilla horrostaminen ei ole niin varmaa ja turvallista, kun ne eivät ennätä saada tarvittavaa painoa horrostamiseen, Parviainen kertoo.

Siili hankkii kesällä talveksi rasvakerroksen, joka toimii talvilevon aikana polttoaineena ja eristävänä kerroksena.

Ennen luontoon palauttamista Kemistä löydettyjen siilien piti kerätä syömällä lisää painoa, sillä siilin pitäisi painaa horrokseen ryhtyessään vähintään 700 grammaa.