1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turve

Kivihiilellä kysyntää ensi talvena

Huono turvekesä pakottaa lisäämään kivihiilen käyttöä. Keljonlahden voimalassa Jyväskylässä puun käyttöä lisätään laitteistoja parantamalla.

turve
Keljonlahden voimala savupiippu.
Ensi talvena Rauhanlahden voimalassa poltetaan entistä enemmän kivihiiltä.Matti Myller / Yle

Jyväskylän Energia varautuu lisäämään kivihiilen käyttöön ensi talvena voimalaitoksissaan huonon turvekesän seurauksena. Hankintapäällikkö Ahti Weijo Jyväskylän Energiasta sanoo, että lopullinen tilanne selviää syksyn kuluessa.

- Meillä ei lopullista tilannetta ole vielä tällä hetkellä tiedossa että paljonko esimerkiksi turvetta saadaan ja joudutaanko näitä korvaavia polttoaineita sitten käyttämään ja jos joudutaan niin kuinka paljon. Varmaan tuossa syksyn mittaan sitten selviää onko tällä hintavaikutuksia sitten.

Puun osuutta lisätään

Myös energiapuun käyttö voimalaitoksissa vähenee vaikka sen suhteellinen osuus turpeeseen verrattuna nouseekin Keljonlahden voimalassa tänä kesänä tehtyjen laitteistoparannusten seurauksena. Jo viime talvena lisättiin puun käyttöä ja kesän aikana on tehty uusia virityksiä, sanoo hankintapäällikkö Ahti Weijo.

- Syksyllä on tarkoitus tehdä myös koeajoja ja nostaa edelleen puun suhteellista osuutta isommaksi eli se ei välttämättä niin paljon puun käytössä näy , ehkä varmaan ei samoja määriä mene kuin normaalina vuonna mutta nyt näillä laitteiston parannuksilla pystytään osa siitä kompensoimaan turpeen vähyydestä johtuvasta alenemasta.

Lue seuraavaksi