Raaoista tomaateista makea lisuke

Näyttääkö siltä, että parvekkeella tai kasvihuoneessa kasvavat tomaatit eivät saa väriä pintaan? Uhkaako kesä loppua kesken? Ei hätää, raa’at tomaatit voi mainiosti säilöä esimerkiksi lihan lisukkeeksi.

Kuva: Sari Jormanainen / Yle

Lasitetulla parvekkeella kasvatetut kurkut hurahtivat pitkiksi ja kypsyivät maukkaiksi. Toisin kävi tomaateille. Osa tomaateista on isoja ja osa pieniä. Kaikkia yhdistää tasainen vihreä väri. Näkymä on turhauttava etenkin kun Ilmatieteen laitos on lupaillut säiden viilenemistä.

Onneksi hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen. Raaoista tomaateista on kautta vuosien tehty makeaa lisuketta. Tomaatit säilötään etikkaan. Sokeria on käytettävä runsaalla kädellä.

- Mummoni sanoi aina, että liemen pitää olla makeaa, yritysneuvoja Pirjo Korjonen Pohjois-Karjalan Maa- ja kotitalousnaisista toteaa.

Korjonen kertoo tehneensä etikkatomaatteja juuri mummonsa kanssa. Mummon ohjeen mukaan tomaatit pestiin ensin huolellisesti ja poistettiin kukkaperät ja sen jälkeen keitettiin kokonaisina puolipehmeiksi. Ennen keittämistä tomaattien pintaan pisteltiin reikiä haarukalla. Tämän jälkeen tomaateilla tehdään mausteliemi.

- Mausteliemeen tulee saman verran vettä kuin väkiviinaetikkaa. Eli jos vettä on kolme desilitraa, niin myös etikkaa tulee kolme desilitraa. Tällaiseen määrään voi laittaa noin viisi desilitraa sokeria, Pirjo Korjonen kertoo.

Mausteita maun mukaan

Etikkalientä voi maustaa esimerkiksi kanelitangolla, muskotinkukilla, kokonaisilla valkopippureilla ja neilikoilla. Myös esimerkiksi sinapinsiemenet voisivat tuoda liemeen Korjosen mukaan mukavan lisämaun.

- Minä laitan mausteet kangaspussiin, jonka voi keittämisen jälkeen sitten ottaa pois. Näin mausteet eivät jää lopulliseen purkkiin, Korjonen vinkkaa.

Mummoni sanoi aina, että liemen pitää olla makeaa.

Pirjo Korjonen

Keitetyt ja valutetut vihreät tomaatit laitetaan kuorineen hyvin puhdistettuihin säilöntäpurkkeihin ja tomaattien päälle kaadetaan mausteliemi. Purkkien kannet suljetaan tiiviisti ja purkit laitetaan vähintään vuorokaudeksi kylmään. Korjonen kertoo, että mummon ohjeilla työ jatkui vielä seuraavana päivänä.

- Purkit otettiin kylmästä ja liemet kaadettiin vielä kertaalleen kattilaan. Liemi kiehautettiin ja pintaan muodostunut vaahto kerättiin pois. Sitten liemi kaadettiin takaisin purkkeihin ja purkit vietiin uudestaan vuorokaudeksi kylmään. Sitten etikkatomaatit olivat valmiita, Korjonen kertoo.

Suuret määrät vaarallisia

Raaka tomaatti ei ole varsinainen terveystuote. Itse asiassa raaka tomaatti sisältää glykoalkaloideja, joita tomaatin yhteydessä kutsutaan myös tomatiiniksi. Suurina annoksina tomatiinit ovat lievästi myrkyllisiä ja lievästi terveydelle haitallisia.

- Silloin tällöin pieninä määrinä raaka tomaatti ei ole vaarallinen. Etikkatomaatit sopivat esimerkiksi lihan lisukkeeksi, eikä niistä tällaisessa käytössä ole vaaraa, Pirjo Korjonen sanoo.