Koneellekaan ei kannata irvistellä passitarkastuksessa

Ruuhkia helpottava automaattinen rajatarkastusjärjestelmä perustuu matkustajan biometriseen tunnistamiseen. Niin passikuvassa kuin automaatin edessäkin on syytä pitää naama peruslukemilla.

Kotimaa
Passi
Yle

Itsepalvelulla toimivia passin tarkastusautomaatteja on käytössä mm. lentoasemilla ja satamissa. Helsinki-Vantaan lentoasemalla automaattista passintarkastusta on hyödynnetty jo useamman vuoden ajan.

Biometrisessä passissa on mikrosiru, jonka tiedot laite tarkistaa ja vertaa passikuvaa automaatin edessä seisovan matkustajan kasvoihin.

- EU-standardit säätelevät määräyksiä ja päämääränä on, että passikuvat olisivat yhdenmukaisia. Kun näin on, onnistuu myös pikatarkastus, toteaa Päijät-Hämeen poliisin lupapalvelujen esimies, komisario Niina Haapanen.

Naama näkyviin

Passikuvan tulee olla hyvälaatuinen. Silmien pitää olla kokonaan auki, suun suljettu ja ilmeen neutraali. Kasvojen suunta on kameraa kohti ja niiden tulee näkyä kuvassa kokonaan

- Tämä korostuu myös automaattitarkastuksessa. Kone skannaa kasvojen ja silmien muotoja, mittasuhteita ja yleispiirteitä.

Sen sijaan hiusten värillä tai mallilla ei ole suurtakaan vaikutusta.

Myös silmälasit voivat Niina Haapasen mukaan olla päässä, kunhan ne eivät ole tummennetut ja haittaa silmien tunnistusta.

Passia hakeva jonottaa

Poliisin lupatoimistoille kesä on kiireistä aikaa.

Esimerkiksi Lahden poliisiasemalta passin saa reilussa viikossa. Hakemuksen jättämistä on joutunut jonottamaan lupatoimistossa jopa kolmen tunnin ajan.

Sähköisen ajanvarauksen kautta välttyy jonottamiselta, mutta aikoja tarjotaan Lahdessa noin kuukauden päähän.

Niina Haapasen mukaan passeja oli kesäkuun loppuun mennessä haettu neljänneksen enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

- Yhteensä passeja on myönnetty jo 11.400 kappaletta ja loppuvuonna varmaan puhutaan viidestä tuhannesta lisää. Se on yhden poliisin lupapalvelun näkökulmasta melkoisen iso määrä.

Oma passi vauvasta vaariin

Ruuhkiin on monta syytä.

- Keväällä ja kesällä ihmiset heräävät, kun suunnittelevat matkaa ja huomaavat, että kas kummaa ja oho, passi onkin menossa vanhaksi.

Kaikilla Suomen kansalaisilla on pitänyt kesäkuun 26. päivästä lähtien olla oma passi, eikä alaikäinen lapsi kulje enää merkinnällä vanhemman passissa.

- Muutos koskee kaikkia pikkuvauvasta lähtien.

Myös vuonna 2006 voimaan tullut passilainmuutos vaikuttaa. Ensimmäiset biometriset passit vanhenevat tänä vuonna.