1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vammaisen arkiostokset ovat monen näppäimen takana

Raha-asioita ymmärtävätkin saattavat menettää mahdollisuutensa päätöksentekoon. Joissakin tapauksissa edunvalvoja ei ole edes tavannut edustamaansa ihmistä.

Kehitys-, liikunta- ja näkövammaiset henkilöt törmäävät jokapäiväisessä elämässään lukuisiin tilanteisiin, joissa on pystyttävä käyttämään pankkikortteja, tunnuslukuja ja näppäimistöjä. Henkilökohtaisen talouden hoitaminen vaatii usein pakon edessä tehtäviä ratkaisuja.

Moni raha-asioidensa kanssa kamppaileva selvittää arkielämän tilanteet käyttämällä avustajaa. Esimerkiksi pankki- ja kauppareissuilla lähimmälle ihmisille on uskottava paljon. Samalla joutuu väistämättä tinkimään yksityisyydestään ja luottamaan.

Vammaisfoorumin pääsihteeri Pirkko Mahlamäki on kohdannut monenlaisia tilanteita ihan tavallisia arkielämän asioita hoitaessaan. Pyörätuolista käsin rahankäyttö käy välillä vaikeaksi.

- Kuten minulle joskus sanottiin pankissa, ottakaa siitä jonosta seuraava ja pyytäkää siltä apua.

Pankkikortti ja tunnusluvut jäivät kuitenkin omaan taskuun.

Verkkopankkitunnukset voivat jäädä saamatta

Avustajiin turvautuvat liikuntavammaiset ovat törmänneet viime aikoina vaikeuksiin etenkin pankkipalveluita käyttäessään. Pankin näkökulmasta avustaja voi olla riski tilien turvallisuudelle, eikä verkkopankkitunnuksia voi siksi myöntää.

- Meille on tullut sellaisia tietoja tuolta kentältä, ettei ihmisille ole myönnetty verkkopankkitunnuksia. Se on aika iso asia ja kova kolaus sellaiselle ihmiselle, joka on ihan oikeustoimikelpoinen, kertoo Vammaisfoorumin puheenjohtaja Merja Heikkonen.

Kaikki kehitysvammaiset eivät kuitenkaan kykene huolehtimaan omasta taloudestaan. Syynä voivat olla esimerkiksi ylitsepääsemättömät vaikeudet käsittää rahan arvoa.

Tiukkakin kontrolli mahdollista

Mikäli henkilökohtaista taloutta ei kykene hoitamaan lainkaan, maistraatti voi nimittää edunvalvojan auttamaan rahaan liittyvissä päätöksissä.

Kehitysvammaliiton erityisasiantuntijan Heikki Seppälän mukaan kehitysvammaisten rahankäyttöön suhtaudutaan vaihtelevasti. Järjestelmä mahdollistaa Seppälän mukaan turhankin tiukan kontrollin.

- Ihan päivittäisiin tarpeisiin saattaa joutua kerjäämään rahaa edunvalvojalta. Eli jos halutaan ostaa vaikkapa pusero, siihen joudutaan pyytämään rahaa.

Yle Uutisten haastatteleman edunvalvojan mukaan syynä epäselvyyksiin käyttörahoista päätettäessä on yleensä kiire. Joissakin tapauksissa edunvalvoja ei ole edes tavannut päämiestään.