Lumisade yllätti Etelä-Afrikan

Poikkeuksellinen pyry satoi lähes koko maahan. Johannesburgissa se jatkuu yhä.

Miehet ihmettelevät Johannesburgissa satanutta lunta.
Johannesburgin asukkaat innostuivat heittelemään lumipalloja, kun kaupungissa satoi ensi kertaa viiteen vuoteen lunta.

Laaja lumisadealue on yllättänyt Etelä-Afrikan ja Lesothon. Etelä-Afrikan suurimmassa kaupungissa Johannesburgissa ei ollut satanut lunta viiteen vuoteen, mutta tiistaina puut saivat valkean kuorrutuksen ja asukkaat toivottelivat toisilleen hyvää joulua.

Etelä-Afrikassa on kyllä tähän aikaan talvi, ja luntakin siellä sataa joka vuosi, mutta yleensä vain vuorilla. Siellä on jopa hiihtokeskuksia. Johannesburgissa sen sijaan on tilastoitujen 103 vuoden aikana tullut lunta vain 22 päivänä.

Tiistainen lumisade oli niin laajaa ja sankkaa, että osa vuoristossa sijaitsevista Etelä-Afrikan ja Lesothon välisistä raja-asemista jouduttiin sulkemaan. Päätie Johannesburgista Afrikan vilkkaimpaan satamaan Durbaniin oli poikki useita tunteja.

Etelä-Afrikan ilmatieteen laitoksen mukaan lunta satoi kuudessa maan yhdeksästä maakunnasta. Johannesburgissa lumisateen ennustetaan jatkuvat läpi keskiviikon vastaisen yön.

Eteläisessä Afrikassa on myös poikkeuksellisen nipakka sää, tiistaina vain aste lämmintä ja ennusteen mukaan lähipäivinä yhtä kylmää.