1. yle.fi
  2. Uutiset

Marsista saapui ensimmäinen värikuva

Gale-kraaterin pohjoisreunaa esittävä kuva osoittaa, että maanantaina laskeutuneen mönkijän kamera toimii.

Ulkomaat
Nasan julkaisema ensimmäinen värivalokuva Marsin pinnalta asemoituna samaa maisemaa esittävän mustavalkoisen animaatiokuvan päälle.
Nasan julkaisema ensimmäinen värivalokuva Marsin pinnalta asemoituna samaa maisemaa esittävän mustavalkoisen animaatiokuvan päälle.Nasa / Reuters

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan liikkuva laboratorio Marsissa on lähettänyt ensimmäisen värikuvansa punaiselta planeetalta.

Kuvassa näkyy Gale-kraatterin pohjoisreuna. Nasan Curiosity-mönkijä laskeutui kraatteriin maanantaina vajaan yhdeksän kuukauden lennon jälkeen.

Jo pian laskeutumisen jälkeen Curiosity lähetti mustavalkokuvia, joissa näkyy Curiosity-mönkijän oma varjo Marsin kamaraa vasten, Marsin horisontti sekä lähellä olevaa kivikkoa.

Värikuvan saaminen osoittaa, että mönkijän keskeisiin instrumentteihin kuuluva kamera toimii. Kamera on suunniteltu ottamaan erityistarkkoja lähikuvia, mutta myös laajoja maisemakuvia.

- Se toimi. Loistavaa, iloitsi toimittajille värikuvaa esitellyt Nasan tutkija Ken Edgett. Liikuttuneen oloinen Edgett totesi odottaneensa tätä pitkään.

Mars-hankkeen tärkein tehtävä on tutkia, onko Marsissa ollut elämän edellytyksiä. Mönkijä ottaa Marsin pinnasta näytteitä ja tutkii niitä. Kyydissä on myös Suomen Ilmatieteen laitoksen mittauslaitteita, joilla on tarkoitus kerätä tietoa Marsin kaasukehän paineesta ja kosteudesta.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi