Rauli Virtanen Syyriasta: Siviilit on jätetty oman onnensa nojaan

Syyrian Homsissa vieraillut toimittaja Rauli Virtanen kertoo kaupungin tuhoutuneen täysin sisällissodassa. Sama uhkaa Syyrian suurinta kaupunkia Aleppoa.

Ulkomaat
Homsin raunioitunutta kaupunkia.
Syyriassa Homsin raunioitunutta kaupunkia 6.8.2012.Rauli Virtanen

Homsin kaupungissa Syyriassa vieraillut toimittaja Rauli Virtanen kertoo kaupungin tuhoutuneen sisällissodan pommituksissa. Virtasen ottamasta valokuvasta (siirryt toiseen palveluun) saa käsityksen täydellisestä tuhosta.

- Se mykisti minutkin, vaikka olen nähnyt sotien ja maanjäristysten tuhoja. Oli kaikella tavalla mykistävää nähdä se maisema, jos sitä edes maisemaksi voi sanoa. Siellä elää vielä kuutisenkymmentä ihmistä niiden raunioiden takana. He eivät halua jättää kotejaan, Rauli Virtanen sanoi Syyriasta Ylen aamu-tv:lle.

Parhaillaan presidentti Bashar al-Assadin joukot ja kapinalliset taistelevat kiivaasti Syyrian suurimmassa kaupungissa Aleppossa. Tuoreet satelliittikuvat osoittavat raskaan pommituksen aiheuttaneen kaupungissa valtavia tuhoja.

- Minulle kerrottiin, että todennäköisesti Aleppossa jälki on vielä pahempaa kuin Homsissa. Jos kapinallisten vastarinta jatkuu eikä armeija ei saa kapinallisia kiinni, niin siellä edetään kortteli korttelilta ja tuhotaan Aleppo, Rauli Virtanen toteaa.

Syyrian tilanne erottuu Libyan sisällissodasta

Aleppossa on humanitaarinen katastrofi ja kaupunkiin odotetaan suurhyökkäystä ellei se ole jo käynnissä.

- Näyttää siltä, että Aleppoa puolustavilta vapaan armeijan taistelijoilta ovat patruunat lopussa. Sama tapahtui Damaskoksessa viime viikolla.

Aleppon merkitys koko Syyrian sisällissodan kannalta on suuri, Rauli Virtanen muistuttaa.

- Jos kapinalliset häviävät, on tilanne heidän kannaltaan äärimmäisen huono. Silloin tapahtuu sama kuin Homsissa. Se on humanitaarinen katastrofi. Strategisesti ei ole mahdollisuutta jatkaa ellei alueelle saada lentokieltoa. Oppositio toivoo, että lentokieltoalueen avulla sillä olisi mahdollisuus jatkaa taistelua.

Rauli Virtanen toteaa, että Syyrian sisällissota on hyvin erilainen kuin esimerkiksi Libyan konflikti viime vuonna.

- Libyan sodassa ilmavoimat eivät niin suoranaisesti pommittaneet asutuskohteita eli siellä vältyttiin suurilta uhrimääriltä. Täällä tilanne on ihan toisenlainen.

- Vapaan Syyrian armeija käyttää hyväkseen tiheään asuttuja kaupunkeja ja kapeita katuja, joilla esimerkiksi Syyrian armeijan panssarivaunujen on vaikea operoida. Eli silloin armeija joutuu surutta tuhoamaan rakennuksia ja jos siellä on ihmisiä, niin seuraukset ovat tietenkin tuhoisia.

Myös historialliset kohteet uhkaavat tuhoutua sisällissodassa.

- Aleppon keskustassa on äärettömän hieno Unescon maailmanperintökohde. Aleppohan on yksi maailman vanhimmista kaupungeista.