Gospel-festivaaleilla jazzin taitajia ja talkootyötä

Suomen suurin gospeltapahtuma, Joensuun Gospel-festivaalit käynnistyvät torstaina 9.8. Suurin huomio kiinnittyy nimekkäisiin jazz-muusikoihin, jotka esiintyvät Joensuun kirkossa. Vaikka Gospel-festivaali onkin päässyt ministeriön tukemien kulttuuritapahtumien listalle, festivaalin onnistuminen on kuitenkin täysin talkootyön varassa, sanoo festivaalin johtaja Hannu Hätönen.

gospelmusiikki
Anne Hätönen(vas), Anja Hyttinen, Maiju Ahlholm, Hannu Hätönen ja Mirjami Ikonen

Joensuun gospel-festivaalit järjestetään nyt 17. kerran, ensimmäiset festivaalit järjestettiin vuonna 1996.

Tämänvuotisen festarin torstainen kärkiesiintyjä on Johanna Iivanaisen, Olli Ahvenlahden ja Eero Koivistoisen muodostama trio. Perjantaina Joensuun ev.lut. kirkossa musisoivat Jukka Perko, Teemu Viinikainen ja Jarmo Saari. Lauantaina Negrospirituaaleja ja gospelia esittää Tiina Sinkkonen, Junnu Aaltonen, Uffe Krokfors ja Seppo J. Järvinen.

Kansainvälisiä vieraita Joensuun gospelfestivaaleilla ovat muun muassa Zambian Vocal Collection sekä virolainen bluegrass & gospelyhtye Robirohi.

Talkootyöllä ja suurella sydämellä

Talkootyön helmistä voi nauttia vaikkapa pyhiinvaelluksen, sapattiaterian tai Israelilaisen kansantanssin parissa. Kuoronjohtaja Maiju Ahlholm on työstänyt nuorisokuoro Veräjän kanssa noin tunnin mittaisen vaelluksen, jossa voi laulaa, kuunnella ja rukoilla. Vaellus tapahtuu Enon Ahvenisen maisemissa.

Pohjois-Karjalan Suomi-Israel -yhdistyksen puheenjohtaja Anja Hyttinen ystävineen on valmistanut sapattiaterian, joka nautitaan Rantakylän kirkossa. Ruokailu noudattaa israelilaisen sapattiperinteen tapoja ja aterialla saadaan lisää tietoa Israelin ruokaperinteestä.

Mirjami Ikonen vetää tanssiryhmää. Hänen johdollaan pääsee tutustumaan israelilaiseen kansantanssiin.

- Ainut vaatimus tähän tanssiin sisään pääsemiseksi on se, että pystyy kävelemään. Israelilainen kansantanssi on hauskaa yhdessäolemista, joka sopii koko perheelle, sanoo Ikonen.

Arvostettu Golden Gospel-palkinto

Vuosittainen Golden Gospel -palkinto jaetaan perjantaina sapattiaterialla. Vuosien varrella palkinnon ovat pokanneet useimmat maamme nimekkäimmät hengellisen musiikin tekijät kuten Pekka Simojoki, Jaakko Löytty tai Jukka Leppilampi. Viime vuosien palkinnon saajia ovat mm. Anna-Mari Kaskinen ja Sakari Kukko. Festivaalijohtaja Hätösen mukaan tämän vuoden Golden Gospel -palkinnon saaja ei vielä itse tiedä saavansa palkintoa, mutta asia selvinnee aterian aikana, lupaa Hätönen.

Teemana perheet ja lapset

Saadun palautteen perusteella tänä vuonna ohjelmistossa on haluttu huomioida myös lapset ja perheet. Hätönen nostaa esimerkeiksi koko perheen musikaalin "Hieno elämä" ja lastenoopperan "Hiiri Hirmuinen". Hätönen muistuttaa myös Botanian "Raamatun kasvit" -näyttelystä, jossa voi osallistua gospelin soidessa ohjatuille kierroksille.