Kirjalämpimäinen mykisti Sofi Oksasen

Sofi Oksanen sai käteensä painotuoreen Kun kyyhkyset katosivat -kirjan Keuruulla Otavan kirjapainossa. Menestyskirjailija oli hyvin otettu mahdollisuudesta seurata uuden kirjansa painamista ja sidontaa.

kulttuuri
Kirjailija Sofi Oksanen katselee uutta kirjaansa Keuruun kirjapainossa.
Sanna Savela / Yle

- Tämänkö saan pitää? Vaikka menee pakka sekaisin, kysyy Sofi Oksanen, kun hän poimii yhden kirjan lavalta, jossa kirjat ovat luotisuorassa ojennuksessa.

Kirjailijalle tällainen massa, kun näkee lavallisen omia kirjoja, on aina mykistävä kokemus.

Sofi Oksanen

Kun Otavan kirjapainon toimitusjohtaja Matti Uuttu vakuuttaa, että pakka voidaan korjata ja kirja on nyt Oksasen, kirjailija lehteilee elokuun lopussa ilmestyvää kirjaansa hymy huulilla.

- Kyllä se näyttää siltä, miltä pitikin. Kirjailijalle tällainen massa, kun näkee lavallisen omia kirjoja, on aina mykistävä kokemus, Oksanen myöntää.

Oksasen ensimmäinen kirja Stalinin lehmät julkaistiin vuonna 2003, mutta kirjailijan vierailu 7. elokuuta kirjapainoon Keuruulla oli ensimmäinen laatuaan. Oksanen seurasi tarkasti kirjan valmistumisen työvaiheita ja oli vaikuttunut näkemästään.

- Kirjan tekemisessä on minulle paljon uusia ja mielenkiintoisia asioita. En tiennyt mistään uuni-osiosta tai siitä, miten kirjojen pinoamiseen käytetään sähköä, että pino pysyy kasassa, hän sanoo.

Kirjailijalla luja luotto

Sofi Oksanen aloitti uuden kirjansa Kun kyyhkyset katosivat valmistelun vuosina 2008-2009. Kirjailija on hyvin niukkasanainen kirjansa sisällöstä ennen sen julkaisua, mutta sen verran hän paljastaa, että kirjan tarina liikkuu 1930-luvulta 1960-luvulle.

Teoksesta otetaan ainakin keuruulaismittapuulla historiallisen suuri ensipainos: 100 000 kappaletta. Kirjailija luovutti käsikirjoituksen heinäkuussa, painos saadaan valmiiksi ensi viikolla.

Painosmäärä on päätetty ennakkotilausten mukaan, päästä sitä ei keksitä.

Oksanen ei lähde painosmäärään kauhistelemaan, sillä ”onhan Kalle Päätaloakin painettu runsaita määriä.”

- Totta kai on hienoa, että kirjakauppiaat luottavat. Painosmäärä on päätetty ennakkotilausten mukaan, päästä sitä ei keksitä. On paljon puhuttu, että kirja-alalla menee huonosti, siksi on hienoa, että kustantamo uskaltaa ottaa näin ison painoksen ja, että kirjakauppiaat tekevät näin isoja tilauksia. Tämä osoittaa kirjoja menee ja ihmiset lukevat yhä, Oksanen toteaa.

Tähtikirjailijan taakka

Puhdistus on ollut jättimenestys ja se on kahminut palkinnon jos toisenkin, se on esimerkiksi ainoa kirja, joka on saanut sekä Runeberg- että Finlandia-palkinnot. Tähtikirjailijan viitta tuntuu Sofi Oksasesta sekä edulta että taakalta.

- Kiire ei nyt ainakaan helpota, mutta olen oppinut paljon kirja-alasta ja kirjoittamisesta. Olen saanut tavata hienoja ihmisiä ja olla parhaiden opissa. Olen tässäkin mielessä saanut olla parhaiden opissa. Suomalaisen kirjailijan keskiansio on vain muutama tuhat euroa vuodessa. Taloudellinen tasaisuus omassa elämässä tarkoittaa, ettei tarvitse hajottaa aikaansa kaikenlaisiin kirjoitustöihin.

Painamispaikallakin on merkitystä

Kirjailijana Oksaselle yksi suurimmista yllätyksistä on ollut se, kuinka paljon jakeluketju vie aikaa.

- Muistan hämmästelleeni, miksi kirjaa ei saada heti kirjakauppoihin lisää, kun painos loppuu. Kirjailijalle on merkitystä, missä kirja painetaan. On hyvä, että paino on lähellä ja valmis toimimaan, sillä kysyntää ei voi ennustaa etukäteen. Jos kustantamolla ei ole tiivistä yhteyttä kirjapainoon, niin silloin ei voi odottaa, että paino raivaisi tilaa juuri minun pikatilaukselleni.

Lisäksi Oksaselle on itsestään selvää, että kotimainen kirja painetaan kotimaassa.

- Suomessa on kirjapaino-osaamista ja metsää. Tuntuu hassulta ajatus, että kirjoja painettaisiin esimerkiksi Kiinassa.

"WSOY:n aika erikoista"

Edellisen kustantajansa WSOY:n kanssa riitaantuneen Sofi Oksasen uuden kirjan julkaisee 25-vuotista juhlavuotta viettävä Like Kustannus. Kustantajan antamista potkuista on pari vuotta, eikä Oksanen muistele aikaa pahalla.

- WSOY:n aika oli hyvin opettavaista aikaa, myös erikoista aikaa. Toivon, että sellaisia asioita, mihin WSOY:ssä käytettiin ihmisten työaikaa, ei samanlaiseen tilanteeseen ei muissa kustantamoissa jouduta. Toivon myös, että kustannusalalla olisi opittu isojen kustantamojen alasajosta jotain, kuten sitä, että ulkopuolinen johtaja, jolla on uudenlaisia strategioita, ei välttämättä ole se paras mahdollinen kirja-alalle. Niklas Herlin on sanonut, että kirja-alan kvartaali on 25 vuotta, se on ihan pätevästi sanottu.

Jokaisella oma suosikki

Sofi Oksanen perusti puolitoista vuotta sitten oman kustannusyhtiön, joka kustantaa seuraavaksi elokuvapokkaripainoksen Puhdistuksesta. Kolmannen teoksensa jymymenestyksestä huolimatta Oksanen ei myönnä ottaneensa paineita uuden kirjan kirjoittamisesta.

- Lukijoita on niin monenlaisia, että on täysin mahdotonta ajatella sellaista. Jokaisella on omanlaisensa odotukset. Kaikilla kolmella edellisellä kirjalla on omat kannattajansa, uskon lukijoita löytyvän myös uudelle kirjalle.

Osa pitää eniten Puhdistus-kirjasta, osa teatteriversiosta. Uskon, että joillekin mieluisin tulee olemaan elokuva.

Paineiden sijasta eniten Oksasta on ahdistanut ajan puute: ehjän kirjoittamisajan järjestäminen on ollut liki mahdotonta.

- On vaikea sanoa kustantajille ei, kun tietää, että kustantajan talous voi olla kiinni yhdestä haastattelusta.

Viikon päästä uuden kirjan ilmestymisestä ensi-iltaan tulee Antti Jokisen ohjaama Puhdistus-elokuva. Oksanen on nähnyt viimeisimmän version elokuvasta ja piti näkemästään.

- Osa pitää eniten Puhdistus-kirjasta, osa teatteriversiosta. Uskon, että joillekin mieluisin tulee olemaan elokuva.

Ensi vuoden kalenterikin jo täynnä

Puhdistus on pitänyt Oksasen erittäin kiireisenä. Kirjan käännösoikeudet on myyty 43 maahan. Suomessa kirjaa on myyty noin 250 000 kappaletta. Kun Kyyhkyset katosivat ilmestyy ensi vuoden alkupuolella myös muissa Pohjoismaissa ja sitä ennen kirja julkaistaan Virossa.

Uuden kirjan ilmestyttyä ympäri maailmaa ravaaminen ei ainakaan vähene. Kirjailijan tämän vuoden kalenteri on jo täpösen täynnä, eikä ensi vuonnakaan helpota.

- Kyllä ensi vuosikin on ihan täynnä toimintaa, Oksanen hymähtää.

Oksanen on jo pitkään tuskaillut, mistä löytäisi aikaa uuden luomiselle, sillä kirjoittaminen on edelleen hänelle se kaikkein nautinnollisin asia kirjailijan työssä. Kirjailijana Oksanen on saavuttanut lähes kaiken mahdollisen, mutta yhdestä asiasta hänkin vielä unelmoi: Ajasta.

Lähteet: Yle Keski-Suomi / Sanna Savela