Kehitysvammaiseksi diagnosoitu mies teloitettiin Texasissa

Murhasta tuomittu mies teloitettiin huolimatta ihmisoikeusjärjestöjen protesteista.

Ulkomaat

Texasissa Yhdysvalloissa on ihmisoikeusaktivistien protesteista huolimatta teloitettu mies, joka puolustuksen mukaan oli kehitysvammainen. 54-vuotias Marvin Wilson oli tuomittu kuolemaan poliisin ilmiantajan surmaamisesta vuonna 1992.

Hänet teloitettiin myrkkyruiskeella sen jälkeen, kun Yhdysvaltain korkein oikeus oli torjunut puolustusasianajajien vetoomuksen hänen henkensä säästämiseksi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International pitää teloituspäätöstä erittäin järkyttävänä ja myös monet muut ihmisoikeusryhmät ovat esittäneet vastalauseensa.

Wilson diagnosoitiin lievästi kehitysvammaiseksi vuonna 2004. Hänen älykkyysosamääräkseen todettiin 61, kun 70:ää on pidetty henkisen jälkeenjääneisyyden rajana.

Yhdysvaltain liittovaltion tuomioistuin katsoi vuonna 2002, ettei kehitysvammaisia saa teloittaa, mutta jätti kunkin osavaltion päätettäväksi, miten kehitysvammaisuus määritellään.

Texasin viranomaiset katsoivat, että Wilsonin testin teki kokematon harjoittelija ja useat muut testit ovat osoittaneet hänen älykkyysosamääränsä olevan yli 70. Lisäksi Texas ottaa teloituspäätöstä tehdessään huomioon myös muita tekijöitä, kuten tuomitun kyvyn johtaa ja valehdella, sekä sen, pitävätkö perhe ja ystävät häntä henkisesti jälkeenjääneenä.

Puolustusasianajajien mielestä osavaltio käyttää teloituspäätöstä tehdessään epätieteellisiä arvioita.

Viime kuussa Texasisa teloitettiin mies, jonka oli diagnosoitu kärsivän mielenterveyden häiriöistä. Georgian osavaltion korkein oikeus puolestaan päätti lykätä kuolemaantuomitun, mutta puolustuksen mukaan kehitysvammaisen miehen teloitusta.

Wilson oli 25. Yhdysvalloissa on tänä vuonna teloitettu vanki. Texasissa heistä on teloitettu seitsemän.

Lähteet: AFP, Reuters