1. yle.fi
  2. Uutiset

Ulkomaan lutikat hankalampia hävittää kuin kotimaan tuholaiset

Tuholaistorjujat ovat huomanneet, että tuhohyönteisiä tulee koteihin entistä enemmän matkailijoiden mukana. Ne ovat myös hankalampia hävitettäviä kuin kotimaan tuholaiset. Lutikat ja torakat ovat yleistyneet Savossa kymmeniä prosentteja.

Kotimaan uutiset
Kuvassa ötököitä.
YLE Etelä-Karjala

Tuhohyönteisistä on tullut vitsaus entistä useammassa yksityisasunnossa. Itä-Suomen alueella toimivat tuholaistorjujat kertovat, että esimerkiksi luteiden ja torakoiden hävittämiskeikat ovat lisääntyneet viime vuosina selvästi nimenomaan ihmisten kodeissa.

Raksystemsin aluevastaava Timo Kääriäisen mukaan tuhohyönteiset ovat perinteisesti olleet matkailukohteiden ongelma, mutta lisääntyvä matkailu ja tavaroiden tuonti ulkomailta ovat tuoneet ötökät myös koteihin. Kääriäinen arvioi luteiden ja torakoiden yleistyneen Savon seudulla muutamassa vuodessa jopa kymmeniä prosentteja. Tänä kesänä luteentorjuntakeikkoja on ollut yrityksellä useita viikossa.

Kuopion Desinfektiopalvelun Urpo Turunen kertoo puolestaan panneensa merkille, että juuri ulkomailta tulleita luteita on ollut tänä kesänä aiempaa enemmän. Turusen mukaan esimerkiksi Thaimaasta tai Malesiasta tulleet hyönteiset voivat olla vastustuskykyisempiä kotoisia torjunta-aineita vastaan kuin suomalaiset lutikat.

Tälläkin viikolla kävin tekemässä yhteen paikkaan kuudennen käsittelyn.

Urpo Turunen

- Aiemmin torjunta-aineita oli enemmän käytössä kuin nykyään. Lisäksi lutikat ovat hankalia hävitettäviä: tälläkin viikolla kävin tekemässä yhteen paikkaan kuudennen käsittelyn, Turunen kertoo. Ulkomaisten luteiden lisäksi Suomessa elää kotimaisia lutikoita muun muassa lepakoiden loisina.

Joensuun seudulla tuholaistorjuntaa tekevä Jukka-Pekka Issakainen kertoo tekevänsä muutamia luteenhävityskeikkoja kuukaudessa. Hänen mukaansa Pohjois-Karjalassa vaivana ovat enemmänkin torakat.

- Tuhohyönteisongelma pääsee monesti pahenemaan, koska on tyypillistä, että ihmiset ilmoittavat siitä vasta viime tipassa, Issakainen sanoo.

Muun muassa sänkyjen rakenteissa elävä lude imee verta ja levittää joidenkin tutkimusten mukaan myös tauteja. Torakka ei sen sijaan käy ihmisen kimppuun, vaan tulee asuntoihin elintarvikkeiden perässä ja pilaa hygienian.

Lue seuraavaksi