Valko-Venäjä sulkee Ruotsin-lähetystönsä

Valko-Venäjä kehottaa Ruotsia myös kutsumaan oman lähetystönsä henkilöstön pois Valko-Venäjän pääkaupungista Minskistä.

Ulkomaat

Valko-Venäjä ilmoittaa vetävänsä koko suurlähetystönsä henkilöstön pois Tukholmasta. Samalla Ruotsia kehotetaan kuun loppuun mennessä kutsumaan oman lähetystönsä väki pois Valko-Venäjän pääkaupungista Minskistä.

Ruotsin ulkoministeriö vahvistaa, että Valko-Venäjä sulkee Tukholman-lähetystönsä ja kehottaa ruotsalaisdiplomaatteja poistumaan Minskistä.

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt kommentoi asiaa Twitter-viestissä sanomalla, että Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukashenkon pelko ihmisoikeuksia kohtaan saavuttaa uusia korkeuksia.

Dagens Nyheter -lehden mukaan Bildt sanoo, ettei hän tiedä, miksi Valko-Venäjä nyt kärjistää kriisiä tällä tavoin. Ei ole mikään salaisuus, että he ovat olleet pitkään hyvin ärsyyntyneitä demokratiaohjelmastamme, Bildt toteaa.

Valko-Venäjän tuore päätös on jatkoa maiden välille puhjenneeseen diplomaattiseen kriisiin. Valko-Venäjä hääti viime viikolla Ruotsin lähettilään, koska katsoi tämän tukeneen Valko-Venäjän oppositiota. Ruotsi vastasi tähän ilmoittamalla, ettei Valko-Venäjän uusi suurlähettiläs ole enää tervetullut Ruotsiin.

Heinäkuussa Valko-Venäjä suuttui ruotsalaisen mainostoimiston tempauksesta, jossa Valko-Venäjälle pudotettiin pienkoneesta satoja demokratiaviestin sisältäneitä pehmoleluja.

Lukashenko erotti tapauksen vuoksi ilmapuolustuksen ja rajavalvonnan johtajia sekä nuhteli valtion turvallisuuspalvelua. Hän kehotti tulevia rajavalvonnan johtajia empimättä käyttämään aseita estääkseen tulevaisuudessa tunkeutumisen ulkomailta maan ilmatilaan.

Valko-Venäjän turvallisuuspalvelu ilmoitti tiistaina, että kaksi miestä on pidätetty epäiltynä osallisuudesta ruotsalaisyhtiön tempaukseen.

EU:n lähettiläät aikovat uutistoimisto AFP:n mukaan pitää hätäkokouksen Valko-Venäjän ja Ruotsin kiristyneiden välien takia.

Lähteet: AFP, Reuters, Itar-Tass, Yle Uutiset