1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mäkiauto

Puhdasta autourheilua Outokummussa lauantaina

Outokummun toiset mäkiautokisat käydään lauantaina Vanhalla Kaivoksella. Moottorittomien ajoneuvojen kilpailuun osanottajia saapuu paitsi maakunnasta myös muualta maasta.

Kuva: Juhana Venemies

Vanha Kaivos GP -kilpailun järjestää Outokummun Mäkiautoyhdistys Mäkärit ry. Järjestelyissä mukana olevan Tapio Hummelholmin arvion mukaan ajoneuvoja on mukana kisassa parikymmentä.

- Osa niistä on rinneautoja, joita saamme lainaksi Vuokatista. Niillä ajetaan yrityssarjoja. Osanottajia tulee Pohjois-Karjalan lisäksi Savon puolelta, Pieksämäeltä ja siltä suunnalta, Hummelholm kertoo.

Kisassa ajetaan omavalmisteisilla mäkiautoilla ja ammattimaisesti rakennutetuilla mäkiautoilla.

Vauhdin hurmaa painovoimalla

Mäkiautoissa ei ole moottoria eikä niissä saa olla muitakaan liikkumista edistäviä apulaitteita. Esimerkiksi polkimet ovat kiellettyjä. Mäkiauto on siis niin sanotusti painovoimakäyttöinen.

- Tämähän on täysin ekojuttua. Autoja tehdään paljon kierrätysmateriaaleista. Uutta materiaalia niihin käytetään hyvin vähän. Meillä tässä radalla päästään viiden - kuudenkymmenen kilometrin tuntinopeuteen, Tapio Hummelholm kuvailee.

Turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota.

Radalla päästään viiden - kuudenkymmenen kilometrin tuntinopeuteen.

Tapio Hummelholm

- Kaikilla täytyy olla suojakypärä ja jonkunlainen suojavaatetus. Meille tulee paikalle ammattikatsastaja. Siinä katsotaan auton painoa, hieman mittoja ja maavaroja, katsotaan että turvavyöt ja jarrut toimivat.

Vanha Kaivos GP ajetaan Outokummussa lauantaina 11. elokuuta alkaen klo 10. Paikalle odotetaan noin tuhatta katsojaa.