Tuuli Petäjä aloitti purjehtimisen puolivuotiaana

Petäjän perheeseen syntyi pelkkiä talvivauvoja, joten seuraavana kesänä lapset olivat jo perheensä purjehdusmatkoilla mukana. Matka kohti olympiahopamitalia on aloitettu siis jo pikkuvauvana.

urheilu
Tuuli Petäjä.
Tuuli Petäjä.Yle

Tuuli Petäjä toi Suomelle koko kisojen ajan odotetun ensimmäisen mitalin voittamalla purjelautailun olympiahopeaa. Tuulin menestys ei ole sattuma, sillä urheilu on aina ollut osa hänen elämäänsä.

Tuulin hopeamitali ei kuitenkaan tullut sattumalta, vaan sen eteen on tehty töitä pienestä pitäen.

- Perheemme kaikki lapset ovat syntyneet talvella ja seuraavana kesänä ovat kaikki olleet jo purjeveneessä perheen mukana, eli olemme kaikki aloittaneet urheilun alle vuoden ikäisinä, kertoo Tuulin veli, Lahdessa jääkiekkojunioreita valmentava Vesa Petäjä.

- Se varsinainen työ, joka johti tähän olympiamenestykseen, perustuu siihen, että jo ennen viiden vuoden ikää on osattu tehdä asioita oikein ja luotu pohjaa urheilulle.

- Tuuli oli jo pienenä pihan kovin puissa kiipeilijä ja on harrastanut monia lajeja ennen purjelautailua, joten hänellä on hyvä perusta kehon hallintaan. Tällaiselta pohjalta voi nousta olympiamitalistiksi, vaikka se varsinainen lajiharjoittelu ei olisikaan kestänyt niin kovin montaa vuotta.

Toreja ei vielä ole varattu

Mitalijuhlat ovat tietysti edessä, kunhan Tuuli Petäjä palaa Suomeen, mutta Vesa Petäjän mukaan ne ovat sitten sellaiset, kuin ovat.

- Mitään toreja ei vielä ole varattu, joten katsotaan sitten, mitä tehdään.

Se varsinainen työ, joka johti tähän olympiamenestykseen, perustuu siihen, että jo ennen viiden vuoden ikää on osattu tehdä asioita oikein ja luotu pohjaa urheilulle.

Vesa Petäjä

Mitalia ei uskallettu toivoa ennen kisoja, mutta odotukset kasvoivat kisapäivien edetessä.

- Jos Tuulille olisi tarjottu vaikka viidettä sijaa ennen kisoja, olisi hän varmaan ollut tyytyväinen. Sitten, kun kilpailu alkoi sujua, niin viimeisenä päivänä hän oli jo melko varma siitä, että eväät mitalisijoille on olemassa.

Tuulin menestyksestä riemuitsee tietysti koko suku.

- Meillähän on sukujuuret osin Lahdessa, sillä äitimme vanhemmat ovat asuneet täällä jo 1950-luvun alusta, joten Lahti on meille tuttu paikka, muistuttaa Vesa Petäjä.