Korkeasaari kehittää villieläinten hoitoa

Korkeasaaren eläintarha kehittää avun tarpeessa olevien luonnonvaraisten eläinten hoitoa. Vuosittain Korkeasaaressa hoidetaan noin 1 300 luonnonvaraista eläintä.

Kotimaa
Pieni siili kerällä.
Tämä siilinpoikanen on vain 400 gramman painoinen. Sen pitää liki kaksinkertaistaa painonsta ennen talvihorrokseen vaipumista.YLE / Vihtori Koskinen

Villieläinsairaalalle on remontoitu tilat vanhoista karanteenitiloista. EU-alueen sisältä tulevia eläimiä ei enää tarvitse laittaa karanteenin, joten karanteenitarve on vähentynyt.

- Korkeasaaren villieläinhoitola sai sieltä uudet ja paremmat tilat. Siellä on myös varatarhatilaa, jos joku omista asukeista tarvitsee erityistä seurantaa tai rauhaa, kuvailee eläintarhan johtaja Jukka Salo.

Uudet tilat valmistuivat keväällä, niissä on omat tilat esimerkiksi vesilinnuille sekä entistä paremmat mahdollisuudet erilaisille hoitotoimenpiteille.

Meillä on hoidettu esimerkiksi hylkeitä, merikotkia ja muita uhanalaisia lajeja.

Jukka Salo

Potilaita siileistä merikotkiin

Luonnonvaraisten eläinten auttaminen on Korkeasaarelle tärkeää palvelutoimintaa. Valtaosa yli tuhannesta vuosittaisesta potilaasta tulee pääkaupunkiseudulta, mutta niitä otetaan vastaan ympäri Suomea.

- Meillä on hoidettu esimerkiksi hylkeitä, merikotkia ja muita uhanalaisia lajeja, Jukka Salo kertoo.

Uusissa tiloissa on hoidettu runsaasti esimerkiksi kesäajan vakiopotilaita eli siilejä. Tälläkin hetkellä hoitolassa on viitisenkymmentä asukkia, siilien lisäksi hoitoa saa muun muassa nuolihaukka ja kärppä.

Uudet ohjeistukset

Korkeasaaren tarkoituksena on luoda entistä tarkemmat ohjeet siitä, missä tilanteissa loukkaantuneita eläimiä voi tuoda hoitoon tai miten toimitaan ensiaputilanteissa. Ohjeistukset kootaan eläintarhan nettisivuille, ne tulevat käyttöön ensi keväänä.

Jukka Salo kertoo eläintarhan haluavan lisätä myös ammattilaisten tietoutta.

- Pyrimme olemaan mukana kansallisessa kouluttamisessa niin, että eläinlääkärit muualta Suomesta voisivat tutustua hoidon uusiin mahdollisuuksiin täällä Korkeasaaressa.