1. yle.fi
  2. Uutiset

Turun kauppahallin kasvojenkohotus on jo alkanut

Turun kauppahalli päivittää ilmeensä 2000-luvulle, kertoo kauppahalliyhdistyksen toiminnanjohtaja Heikki Samsten. Työ tehdään yhteistyössä Turun kiinteistöliikelaitoksen kanssa.  Halliin on suunnitteilla muun muassa uusia ravintoloita ja Alkon viinimyymälä.

kauppahallit
Turun kauppahalli valmistautuu remonttiin
Turun kauppahalli valmistautuu remonttiinDevy Nagalingam / Yle

Parhaillaan kauppahallissa rakennetaan väliaikaistiloja yrittäjille, jotta remonttityöt voivat alkaa ensi kuussa. Turun kauppahalliyhdistyksen toiminnanjohtaja Heikki Samsten kuvailee hallin uudistuvan 70-luvun tyylistä vihdoin 2000- luvulle. Yrittäjät kojuineen sijoitetaan uuteen järjestykseen ja Linnankadun päähän on kaavailtu viinimyymälää.

Turun kauppahalli
Turun kauppahalliDevy Nagalingam / Yle

- Alkon tulo halliin varmistunee ensi kuussa. Suomessa vain Helsingin vanhassa kauppahallissa on viinimyymälä ja siitä on saatu hyviä kokemuksia. Erikoisviinit sopivat erikoisruokien kanssa hyvin yhteen, summaa Samsten.

Uusi ravintolamaailma kauppahalliin

Viinimyymälän lisäksi Linnankadun päähän on kaavailtu kuuden ravintolan ravintolakokonaissuutta. Samsten pohtii, että tulevaisuudessa halli voisi pitää ovensa huomattavasti myöhempään auki.

- Toivon, että voimme jakaa kauppahallin siten, että elintarvikepuoli olisi auki esimerkiksi kuuteen asti ja ravintolapuoli voisi pitää ovet auki aina ilta kymmeneen asti.

Haluan kuitenkin korostaa, että kyseessä on lähinnä ruokaravintoloita, eikä mitään hippapaikkoja, jatkaa Heikki Samsten.

Muutos arveluttaa aina

Devy Nagalingam / Yle
Yrittäjä Laura Aro Turun kauppahallissa

Kauppahallin suurimmat rakennustyöt ja muutokset tehdään ensi vuonna ja valmista pitäisi vuoden 2013 joulumyyntiä varten. Samsten kertoo olleensa mukana monen suomalaisen kauppahallin muutoksessa. Kauppahalleissa on historiaa ja ne herättävät ihmisissä voimakkaita tunteita, joten on selvää että myös kaikenlainen muutos aiheuttaa vastarintaa, pohtii Samsten.

- Vaikka kauppahalli on erikoiskauppa, niin tunnistamme silti muutoksen, joka koskettaa koko Turun aluetta ja keskustaa. Kauppahallinkin on pystyttävä vastaamaan peltomarkettien heittämään haasteeseen.

Kauppahallissa hedelmiä, vihanneksia ja herkkuja myyvä Laura Aro myöntää, että yrittäjät käyvät kuumiakin keskusteluja uudistusten tiimoilta. Tunteet ovat aika ristiriitaisia, summaa Aro.

- Toivottavasti hallin uudistukset eivät pelota asiakkaitamme pois. Varsinkin vanhemmat asiakkaat voivat pelästyä isoja muutoksia.

Eniten Laura Aroa ja muitakin yrittäjiä arveluttavat vuokrien korotukset. Aro ei vielä itse tiedä, kuinka paljon vuokra nousee, mutta toivoo asian ratkeavan pian.

Aro ja Samsten ovat yhtä mieltä siitä, että hallin on pysyttävä kehityksessä mukana. Ihmisten ostoskäyttäytyminen on muuttunut muutamassa vuodessa paljon, joten on luonnollista että hallikin muuttuu.

Lue seuraavaksi