Facebookissa sinullakin on kivaa

Miten naamakirjassa joillain voikin olla niin kivaa, ihmettelee Juha-Petri Koponen.

Suunvuorot
Facebookin logo kannettavan tietokoneen näytöllä.
Ted Aljibe / AFP

Viime aikoina Facebook, tuttavallisemmin naamakirja, on jostain syystä alkanut tuntua, jos ei vastenmieliseltä, niin vähemmän houkuttelevalta. Sinne eksyy edelleen päivittäin ja siellä tulee yhä kommentoituakin asioita, mutta alkuaikojen suurin intohimo on laantunut.

Missä vika? Ohjelmassa, minussa vai Facebook-kavereissani? Miksi en esimerkiksi jaksa iloita jonkun toisen iloisista päivityksistä, niistä joissa kerrotaan jostain kivasta, jopa ihanasta sattumuksesta. Näitä päivityksiä nimittäin näkee yllättävän paljon, jopa niiltä ihmisiltä, joita on pitänyt niin sanotusti tolkullisina tapauksina. Sillä loppuviimein, kiva alkaa ärsyttää.

Facebookin perusongelma on tiedostettu ja tunnustettu jo aikaa sitten. Elämme sosiaalisessa mediassa kiiltokuvina, emme lihana, johon voi ilmestyä syyliä ja muita rumia asioita. Välillä raotamme raadollisuuttamme, mutta useimmiten vähintäänkin silottelemme.

Alituinen negatiivisuus on tietysti rasittavaa, mutta Facebookissa tuntuu, että monilta katoavat viimeisetkin särmät. Aina ollaan piknikillä ja aina lapsi on sanonut jotain perin hassua, mutta silti syvällistä. Välillä imurointi harmittaa mutta tulipa hyvä mieli kun on puhdasta. Siivoaminenkin oli siis kivaa kun toimenpidettä katseli kivasta näkökulmasta.

Valitettavasti on kaltaisiani negatiivisia ihmisiä, jotka eivät jaksa iloita näistä arjen pienistä riemuvoitoista, kuten siivouksesta. Ne ovat vain arkea, elämää, piste. Miksi nekin pitää kääntää joksikin elämää suuremmiksi riiteiksi tykkäysten toivossa?

Toivonkin, että facebookin seuraava aste julkistettaisiin mahdollisimman pian. Siinä on toivottavasti suodatin kiiltokuville, valheellisille liikuntatuloksille ja aforismeihin käärityille elämänviisauksille.

Toiveenani on myös enemmän kännipäivityksiä. Niissä ihminen on rehellisimmillään: alaston ja puhdas, kuin vastasyntynyt.

ps.

Myönnän, että kesällä tuli itsekin loma-auvossa kehuttua Kroatian hellelukemia samalla kun täällä hytistiin. Anteeksi.