Järjestö: Syyrian sananvapaustaistelijaa uhkaa kuolemantuomio

Salainen kenttäoikeus saattaa tuomita tunnetun sananvapaustaistelijan kuolemaan ilman mahdollisuutta puolustukseen.

Ulkomaat

Sananvapautta Syyriassa ajanutta Mazen Darwishia saattaa uhata kuolemantuomio, varoittaa juristeista koostuva ihmisoikeusjärjestä International Commission of Jurists. ICJ:N mukaan Darwish aiotaan tuomita salaisessa sotilastuomioistumen oikeuskäsittelyssä ilman mahdollisuutta puolustukseen.

Syyrian ilmavoimien tiedusteluosaston joukot pidättivät Darwishin helmikuussa. Ilmavoimien tiedustelu on päättänyt, että Darwish joutuu armeijan tuomareista koostuvaan kenttäoikeuteen, joka käsittelee sodan aikana tehtyjä rikoksia.

Näihin tuomioistuimiin joutuneilla ei ole oikeutta puolustukseen ja oikeudenkäynti on salainen, huomauttaa ICJ lausunnossaan keskiviikkona. Myöskään valitusoikeutta ei ole.

Darwish, joka on koulutukseltaan juristi, johti sanan- ja lehdistönvapauteen keskittynyttä Syrian Centre for Media and Freedom of Expression -järjestöä. Hänet ja 16 järjestön jäsentä pidätettiin helmikuussa. Osa pidätetyistä on vapautettu, osa on tuomittu Damaskoksen sotilastuomioistuimessa "kielletyn materiaalin hallussapidon vuoksi".

ICJ vaati Syyriaa vapauttamaan Darwish välittömästi. Viranomaiset eivät ole antaneet mitään tietoja hänen olinpaikastaan sitten pidätyksen.

Lähteet: Reuters