1. yle.fi
  2. Uutiset

Ahtisaari Syyria-tehtävästä: Toivoisin, että se menisi jonnekin muualle

Myös Venäjä - joka on kaatanut Syyria-esityksen turvallisuusneuvostossa veto-oikeudellaan kolmasti - antoi merkkejä siitä, että toivoi yhteisen ratkaisun löytyvän, totesi A-studion vieraana ollut Ahtisaari.

Syyria
Presidentti Martti Ahtisaari Ylen A-studion vieraana.
Presidentti Martti Ahtisaari Ylen A-studion vieraana 8. elokuuta.Yle

Presidentti Martti Ahtisaari ei ole kiinnostunut rauhanvälitystehtävistä Syyriassa. Ylen TV1:n A-studion haastattelussa ollut Ahtisaari sanoi toivovansa, että tehtävä "menisi jonnekin muualle".

- Silloin kuin tällaisia tehtäviä tulee, spekulaatioissa ovat mukana vähänkin tärkeämpää työtä YK:n puitteissa tehneet. Ja niitä ihmisiä on paljon, Ahtisaari totesi.

Ahtisaari uskoo, että Kofi Annanin seuraaja erityslähettilääksi on valittava ennen elokuun loppua. Presidentti toivoo tämän saavan ainakin pari viikkoa aikaa selvittää, onko ylipäänsä mahdollista saada mitään aikaan ennen kuin tämä pakotetaan hyväksymään tehtävä.

Ahtisaari totesi A-studiossa, että YK:n pysyvien jäsenmaiden keskinäinen syyttely julkisuudessa ei lisää turvallisuusneuvoston toimintakykyä. Myös Venäjä - joka on kaatanut Syyria-esityksen turvallisuusneuvostossa veto-oikeudellaan kolmasti - antoi merkkejä siitä, että toivoi yhteisen ratkaisun löytyvän, totesi Ahtisaari.

Ahtisaari kertoi keskustellessaan Venäjän pysyvän edustajan kanssa New Yorkissa viime helmikuussa. Venäläisedustaja oli kuitenkin huolissaan mm. aseiden päätymisestä oppositiolle ja siitä, miten löytyisi hyvä tapa presidentti Assadille siirtyä syrjään.

Ahtisaari sanoi lähteneensä New Yorkista vakuuttuneena siitä, että YK:n pysyvien jäsenvaltioiden pitäisi löytää yhteinen sävel. Tästä ei kuitenkaan näkynyt juuri merkkejä, hän totesi.

Ahtisaari piti onnettomana, että Syyrian tilanteen on annettu kehittyä näin pitkälle, sillä se vaikeuttaa myös rauhanvälitystyötä.

Lue seuraavaksi