1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hillan ostohinta nyt korkeimmillaan Ranualla

Hillan kuumin ostosesonki Ranualla alkaa olla ohi. Marjanostaja Reijo Sääskilahdella hinta on vakiintunut kuuteentoista euroon kilolta ja hän aikoo ostaa marjaa enää ensi viikon ajan. Muualla Lapissa hillasta maksetaan nyt viittätoista euroa, kertoo kaksi yrittäjää.

Hillan hinta Lapissa on nyt 15-16 euroa, käy ilmi Yle Lapin kolmelle yrittäjälle tekemästä puhelinsoitosta.

Reijo Sääskilahti ostaa Ranualla hillaa enää vain reilun viikon ajan. Sodankylässä taas on vasta viikko sitten eletty parasta satoaikaa. Kilohinta on lähtenyt kummassakin paikassa 12:sta eurosta.

Nyt Sodankylässä Olli Härkönen maksaa 15 euroa, Ranualla Reijo Sääskilahti jopa 16 euroa kilolta. Viidentoista euron kilohintaan ostaa myös sastamalalainen Tauno Irri, joka kiertää ympäri Lappia.

Sääskilahden mukaan kilohinta enää tule nousemaan, ei myyjille eikä ostajille. Ranualla Sääskilahti myy hillaa 23 euroa kilo, mutta Sodankylässä kilohinta on paikalle tulijalle vain yhdeksäntoista euroa.

- Jonkun verran on myyty tästä, mutta enimmäkseen ne menevät eteenpäin, kauppoihin ja teollisuuteen. Moni yhtiö saattaa käydä hakemassakin täältä. Kuljetus maksaa tänä päivänä ja hinta nousee silloin vieläkin korkeammaksi, Olli Härkönen kertoo.

Tauno Irri ei halua paljastaa myyntihintaansa.

Noin kymmenen kiloa keskimäärin

Kuluva hillakesä on ollut heikko, muttei ehkä niin surkea kuin viime vuonna. Näin sanoo ranualainen marjanostaja Reijo Sääskilahti. Sääskilahden mukaan viime kesä oli hänen kymmeniä vuosia kestäneen ostouransa surkein.

Myös Olli Härkönen Sodankylästä kertoo hillojen olevan nyt vähissä.

- Voi sanoa, että katovuosi on taas jälleen.

Sekä Sääskilahti että Härkönen sanovat, että poimijat ovat tuoneet kerralla keskimäärin 5-10 kiloa ostettavaksi.

- Pieniä eriä on tullut. Joillakin on ollut sitten useita kymmeniä kiloja, jotka ovat löytäneet hyvän paikan, Olli Härkönen sanoo.

Etelämpänä Lapissa hillakausi alkaa olla ohi.

- Korpihillaa saattaa löytyä vielä, Härkönen miettii.

Reijo Sääskilahden mukaan hillaa on löytynyt etenkin Pellon ja Simon suunnalta. Ylä-Lapissa on hänen mukaansa hillaa nyt vähän.

Olli Härkönen taas kehuu Itä-Lapin satoa ja sanoo hillaa löytyneen huonosti Sodankylästä Kittilään päin.

- Savukoski, Lokka, Tanhua, Pelkosenniemi ovat alueita, joista on tullut, jos on tullut. Kittilästäkin on joskus ostettu, mutta nyt sieltä ei saatu mitään, Härkönen sanoo.

Joka tapauksessa, hillan poimija tarvinnee tänä kesänä hyvää tuuria ja paljon kilometrejä marjaa löytääkseen.