USA lupaa seisoa Ruotsin rinnalla

Yhdysvallat ilmaisi tukensa Ruotsille sen jälkeen, kun Valko-Venäjä oli ilmoittanut sulkevansa lähetystönsä Tukholmassa ja kehottanut Ruotsia vetämään omat diplomaattinsa Valko-Venäjältä.

Ulkomaat

Yhdysvallat lupaa tukea Ruotsia sen pyrkimyksissä edistää ihmisoikeuksia Valko-Venäjällä. Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti tuestaan sen jälkeen, kun Valko-Venäjän ja Ruotsin välinen diplomaattinen kiista oli keskiviikkona kärjistynyt.

Valko-Venäjä ilmoitti keskiviikkona vetävänsä koko suurlähetystönsä henkilöstön Tukholmasta, ja kehotti Ruotsia kutsumaan omanlähetystönsä väen kotiin Valko-Venäjältä kuun loppuun mennessä.

Jo viime viikolla Valko-Venäjä hääti Ruotsin suurlähettilään, koska katsoi tämän tukeneen Valko-Venäjän oppositiota. Ruotsi vastasi tähän ilmoittamalla, ettei Valko-Venäjän uusi lähettiläs ole tervetullut Ruotsiin.

Ruotsin ulkoministerin Carl Bildtin mukaan Valko-Venäjällä vuodesta 2008 ollut suurlähettiläs Stefan Eriksson häädettiin, koska hän kannattaa ihmisoikeuksia ja on tavannut Valko-Venäjän oppositiota.

Yhdysvallat sanoo nyt seisovansa Ruotsin ja eurooppalaisten kumppaniensa rinnalla tuettaessa valkovenäläisten toiveita nykyaikaisesta, demokraattisesta ja vauraasta tulevaisuudesta.

Yhdysvaltain ulkoministeriö myös kehottaa Valko-Venäjää välittömästi vapauttamaan poliittiset vangit sekä lopettamaan kansalaisyhteiskunnan ja demokraattisen opposition tukahduttamisen.

Ruotsin ja Valko-Venäjän välit tulehtuivat sen jälkeen, kun ruotsalaisaktivistit olivat heinäkuun alussa lentäneet pienkoneella Valko-Venäjälle ja pudottaneet koneesta demokratiaviestejä sisältäneitä pehmoleluja.

EU on jo aikaisemmin määrännyt Valko-Venäjälle pakotteita opposition sortamisen vuoksi.

Lähteet: AFP