1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Olympiasaavutusten tilastoja voi yrittää kaunistella

Suomen saavuttama menestys voisi näyttää vallan muulta, jos kaikki kansat olisivat väkiluvultaan samansuuruisia, tai jos kaikki joukkueet olisivat toistensa kokoisia.

Lontoon kesäolympialaisissa on tämän jutun julkaisuun mennessä palkittu yksi suomalaisurheilija. Kuva: Stina Tuominen / Yle

Viralliset mitalitaulukot kertovat karua kieltään maiden menestyksestä olympialaisissa. Yhden mitalinsa ansiosta Suomi oli torstaina iltapäivällä sijalla 56, kuten yllä avautuvasta taulukosta näkyy. Osallistujamaita Lontoon kisoissa on 205.

Katsomossa moni voi purnata, että kelpaahan sitä Kiinan ja Yhdysvaltain paistatella taulukon ykkössijalla, kun niillä riittää väestöpohjaa, josta poimia lahjakkuuksia.

Brittilehti The Guardianin nettitoimitus on työstänyt tilastotieteilijöiden kanssa interaktiivisen taulukon (siirryt toiseen palveluun), jonka avulla voi tarkastella maiden olympiamenestystä vaihtoehtoisilla kriteereillä. Suomenkin menestystä voi katsoa uudesta kulmasta.

Väkiluku

Mitäpä jos kaikki maat olisivat väkiluvultaan yhtä suuria?

Tuolloin Suomi saisi kokonsa takia kompensaatiota ja kuroisi mitalisaldollaan sijalle 39.  Vastaava nousu kaunistaisi myös Suomen edellä olevia muita Pohjoismaita. Erityisen harppauksen kokisi eteläinen naapurimme Viro sijalta 48 sijalle 8.

Kuva: Stina Tuominen / Yle

Joukkueen koko

Lähettikö Suomi Lontooseen liian suuren joukkueen, kun mitalisaalis on kuitenkin noin vähäinen ja sijoitus mitalitilastossa noin olematon? Entä jos kaikkien maiden joukkueet olisivat samankokoisia? Minkäkokoiseksi niiden nykyinen saalis tuolloin venyisi tai kutistuisi?

Suomen sijoitus näyttäisi nykyistäkin kehnommalta: Suomi vajoaisi sijalle 62. Muut Pohjoismaat, Islantia lukuunottamatta, kirivät edellä.

Toki on mainittava, että esimerkiksi Ruotsi osallistuu joukkuelajeihin, joiden urheilijat kasvattavat Lontooseen matkanneiden päälukua.

Kuva: Stina Tuominen / Yle

Olympiajoukkueen koko ei totisesti kulje käsi kädessä mitalimenestyksen kanssa. Pohjois-Korealla on Lontoossa 55 kilpailijaa, eli miltei sama määrä kuin Suomella, mutta sillä on 5 mitalia.

Suomen mitalitoiveet eivät ole vielä täysin menneet - katseet kääntyvät miesten keihäsfinaaliin, joka heitetään  Lontoossa lauantai-iltana.