Venäjällä paljastui vuosikymmenen maan alla elänyt lahko

Lahkon 83-vuotias johtaja on asetettu syytteeseen lain ottamisesta omiin käsiinsä. Syytteeseen on asetettu myös vanhempia, joista osan lapset eivät päässeet koskaan maan alta päivänvaloon.

Ulkomaat

Venäjällä on paljastunut islamilainen lahko, joka eli lähes vuosikymmenen maanalaisessa bunkkerissa. Lahkon noin 70 jäsenestä parikymmentä oli lapsia, joista monet eivät nähneet koskaan päivänvaloa ennen lahkon paljastumista.

Fajzarahmanisteiksi kutsuttu lahko löytyi 1. elokuuta Kazanin kaupungin liepeiltä muslimienemmistöisestä Tatarstanin tasavallasta. Nuorin sen jäsenistä on 1,5-vuotias.

Lahko eli johtajansa Fajzarahman Satarovin talossa ja sen alle rakennetussa kahdeksankerroksisessa maanalaisessa bunkkerissa. Asuintiloina oli sellejä, jossa ei ollut valoa, lämmitystä tai ilmastointia. Vain muutama lahkon jäsen sai poistua alueelta työskennelläkseen torikauppiaina paikallisella torilla.

83-vuotias Satarov on nyt asetettu syytteeseen lain ottamisesta omiin käsiinsä, kertoo apulaissyyttäjä Irina Petrova uutistoimisto Ria Novostin mukaan. Lasten vanhemmat saavat syytteen vanhemmuuteen kuuluvien velvollisuuksien laiminlyönnistä. Syyttäjät haluavat myös purattaa Satarovin laittoman rakennelman.

Venäjän lasten oikeuksien asiamies Pavel Ashtakov sanoo, että lahkon jäsenet tarvitsevat hoitoa ennen kuin voivat elää jälleen yhdessä lastensa kanssa. Lapsille on tehty terveystarkastus ja heidät sijoitetaan toistaiseksi lastenkotiin.

Lapset ovat iältään 1 - 17-vuotiaita. Monet olivat syntyneet bunkkerissa eivätkä koskaan lähteneet rakennuksesta, käyneet koulua tai päässeet lääkäriin, Venäjän viranomaiset sanovat. Lastenlääkärin mukaan lapset näyttivät ravituilta, mutta olivat likaisia.

Lapset löytyivät, kun poliisi tutki lahkon tiloja tutkiessaan johtavan tatarstanilaisen muslimipapin murhaa.

Fajzarahman Satarovin kerrotaan olleen neuvostoaikoina muslimipapin sijainen ja perustaneen lahkonsa 1970-luvulla. Hän julisti itsensä profeetaksi ja kotinsa itsenäiseksi islamilaiseksi valtioksi, kertoo televisiokanava Vesti. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan Satarovilla on seuraajia myös muualla Tatarstanissa ja lähialueilla.

Tatarstanin muslimijohtajien mukaan Satarovin näkemykset ovat islamin oppien vastaisia.

Lähteet: AP, Reuters, Yle Uutiset