Nykykirjastoista rakennetaan moni-ilmeisiä ajanviettopaikkoja

Seinäjoen uudessa kirjastossa on avaruutta, mielenkiintoisia tiloja ja koko komeus näyttäytyy yhdellä silmäyksellä. Nykykirjastoon ei kuulu hyssyttely, vaan se toimii ajanviettopaikkana ja kuntalaisten yhteisenä olohuoneena.

kulttuuri
Kookkaasta ikkunasta näkyy Lakeuden Risti.
Kookkaasta ikkunasta näkyy Lakeuden Risti.Pasi Takkunen / Yle

Seinäjoen uusi kirjasto on noussut Aalto-keskuksen kupeeseen. Uudisrakennus on kookas, muodoltaan apilaa muistuttava, mutta istuu arkkitehtoonisesti merkittävien Alvar Aallon rakennusten joukkoon. Kirjaston on suunnitellut helsinkläinen arkkitehtitoimisto JMKK Arkkitehdit Oy, joka aikanaan voitti asiasta järjetetyn suunnitelukilpailun.

Kirjastosta kuoriutuu tapahtuma- ja tietokeskus

- Menneeseen maailmaan kuuluu kirjastoissa hyssyttely. Tämän talon sydän on keskellä. Atrium- tyyppiset leveät portaikot johtavat alhaalla aukeavaan tilaan, jota voidaan käyttää esiintymispaikkana. Musiikkia, kirjailijavierailuja, tanssia. Portaikko toimii katsomona silloin, kun on esityksiä ja muulloin se on yleisön lukutilana, kertoo sisustusarkkitehti Päivi Meuronen JMKK Arkkitehdit Oy:stä.

Nuorille rentoa oleilua ja tietopaketteja

Nuorison luku- ja musiikkiosasto löytyy alakerrasta. Sinne tulee myös neuvontapiste, missä annetaan opastusta mm. uranvalintaan, opiskelupaikkoihin ja vaihto-opiskelumahdollisuuksiin. Nuorten tilaa ryydittävät seiniin upotelut, pehmustetut oleskelukolot. Myöhemmin tilasta pääsee maanalaista reittiä pitkin vanhaan Aallon kirjastoon.

Koloidea tulee vastaan myös lastenosastolla. Pehmustetuissa kuutioissa voi lueskella, ja vihreä leikkihuone muistuttaa salaperäistä metsää. Lastenosaston suunnitelun pohjana kulkee satu Pilomaan pikkuaasista.

Äänimaiseman eteen on tehty töitä joka nurkassa

Äänimaisemaa on pohdittu paljon. Isossa monipolvisessa tilassa ei kaiu, vaan äänet kuuluvat pehmeästi mm. katon muodon ja mattovalintojen ansiosta.

- Vaimennusta on käytetty kaikissa mahdollisissa paikoissa. Täällä on tekstiilimatto, mikä eliminoi kolisevat äänet. Katon puhdas valubetoni ei sinällään ole akustoiva, mutta taiteltu katon muoto pehmentää ääniä merkittävästi. Seiniä verhoavat puuritilät, joiden takana on akustoivaa pintaa. Lisäksi akustoivia pintoja on laitettu kirjahyllyjen taustoihin ja väliseiniin, luettelee Meuronen.

Kymmenittäin rentouttavia keinutuoleja

Lainaosaston valtavasta ikkunasta näkyy koko Lakeuden Risti kellotorneineen. Omaperäisyyttä tuovat 50 pehmustettua, punaista keinutuolia, jotka on sijoitettu eri puolille kirjastoa.

- Olen aina ollut suuri keinutuolien ystävä. Keinutuoli tuo hauskaa liikettä ja rentouttaa istujansa, hymyilee Meuronen.

Koko suunnittelijatiimi ja kirjaston väki valitsivat yksimielisesti monien lepotuolien joukosta sopivimmaksi Yrjö Kukkapuron 1960-luvulla suunnitteleman keinutuolin. Siihen on helppo istua ,ja vanhempikin väki pääsee siitä ylös.

Seinäjoen uuden kirjaston rakentaminen maksaa liki 10 miljoonaa euroa. Kirjasto avataan 20. elokuuta. Samaan aikaan käynnistyvät remonttityöt Alvar Aallon luomassa vanhassa kirjastossa. Siitä on tarkoitus tulla kuvataiteisiin, arkkitehtuuriin, muotoiluun ja historiaan keskittynyt kirjasto.