Hyppää sisältöön

Avoin säädata auttaa maanviljelijää ja golfaria

Ilmatieteen laitoksen sääpalvelun avulla kuka tahansa saa selville mereen, salamointiin ja ilmastoon liittyvää reaaliaikaista tietoa. Aikaisemmin vastaavat tiedot ovat olleet vain viranomaisten ja tapauskohtaisesti tutkimukseen tarvittavassa käytössä.

Kuva: Tauno Säntti / Yle

Ilmatieteen laitoksen sää- ja turvallisuusjohtaja Juhani Damski iloitsee tulevan ilmastopalvelun tarjoamista mahdollisuuksista.

- Sääennusteet itsessään ovat hyödyllisiä esimerkiksi liikenneturvallisuutta ajatellen. Yhdistämällä ne vaikka liikennetietoon, voidaan varmasti nähdä ihan uudenlaisia sovelluksia. Uskon, että sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi kevyen liikenteen, maatalouden, rakennustyömaiden ja eri harrastusten käytössä.

Yhdysvalloissa säädata on ollut jo pitkään avointa ja yksityishenkilöiden hyödynnettävissä, mutta Euroopassa Suomi on nyt edelläkävijä.

- Tässä on mahdollisuus esimerkiksi mobiilien sadetutkapalvelujen kehittämiselle, pohtii myrskybongari ja ohjelmistokehittäjä Teemu Mäntynen.

Hyötyä maalle ja merille

Sääpalvelu auttaa päättämään, lähteäkö töistä pyörällä nyt vai vartin päästä, tai kannattaako kalareissu mökillä. Muillekin ulkoilmaharrastajille sääpalvelu on hyödyllinen. Golfliitossa palvelua on odotettu jo kauan.

- Säätiedon avulla perusgolffarit osaavat pukeutua kentälle oikein. Golf-kilpailuissa ja -klubeilla se auttaa esimerkiksi evakuoinnissa ja tiedottamisessa, jos myrsky on lähestymässä, kilpailukoordinaattori Mika Wickström kertoo.

Kasvukauden lämpötila- ja kosteustilastojen perusteella erityisesti tuholaisriskien torjunta paranee.

Sari Peltonen

Juhani Damskin mukaan myös maanviljelijät ovat aina osanneet hyödyntää Ilmatieteen laitoksen palveluita.

Pro Agrian palveluryhmäpäällikkö Sari Peltonen uskoo, että säätiedoista on taloudellista etua viljelijöille.

- Kasvukauden lämpösummatiedot erityisesti paikkakuntakohtaisesti voivat tuoda kustannussäästöjä, kun toimenpiteet on ajoitettu oikein. Kasvukauden lämpötila- ja kosteustilastojen perusteella erityisesti tuholaisriskien torjunta paranee. Erityisesti pidemmän aikavälin ennusteet ja varoitukset ovat sellaisia, joista voi olla viljelijöille hyötyä.