1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Lähes kaikki satakuntalaiset kansanedustajat kuntavaaleissa

Vain ulvilalainen Anne Holmlund (kok.) pohtii edelleen ehdokkuuttaan. Muut kahdeksan kansanedustajaa ovat mukana keräämässä ääniä puolueidensa laareihin.

politiikka
Satakuntalaiset kansanedustajat ryhmäkuvassa Yle Satakunnan toimitiloissa.
Kati Rantala / Yle

Satakuntalaiset kansanedustajat ovat lähdössä mukaan lokakuun lopussa pidettäviin kuntavaaleihin. Ainoastaan Anne Holmlund (kok.) Ulvilasta ei ole vielä tehnyt ratkaisua, haluaako hän lähteä tavoittelemaan uutta valtuustokautta.

- Olen istunut puolet elämästäni kaupunginvaltuustossa. Haluan keskittyä täysillä siihen, mitä teen, eikä valtuustopaikka saa olla vain merkintä CV:ssä. Siksi pohdin vielä, asetunko ehdolle vai en. Ratkaisun teen lähiaikoina, Holmlund kertoo.

Kaikki muut maakunnan kansanedustajat kertovat Yle Satakunnalle aikovansa olla ehdolla syksyn kuntavaaleissa.

Kansanedustajat haluttuja ehdokkaita

Kansanedustajien mukanaolo kuntavaalilistoilla on tärkeää puolueille. Vaikka kansanedustajat eivät ehtisikään kaikkiin valtuustokokouksiin tai pystyisi osallistumaan täysillä lautakuntatyöskentelyyn, he tuovat tunnettuina niminä ääniä puolueille. Kokonaisäänimäärä ratkaisee valtuutettujen määrän ja vallanjaon tärkeissä lautakunnissa.

Eniten spekulaatiota Satakunnassa on herättänyt kokoomuslaisten kansanedustajien epävarmuus ehdokkuudestaan. Esimerkiksi Porissa kansanedustaja Sampsa Katajan lähtö mukaan listalle on kokoomukselle erityisen tärkeää.

Porin uudessa organisaatiomallissa suurin puolue saa todennäköisesti kaupunginhallituksen palkalliseksi muuttuvan puheenjohtajan paikan. Kansanedustajan jääminen pois listalta olisi vienyt tärkeitä ääniä kokoomukselta ja todennäköisesti parantanut kilpailijoiden asemaa.

Kataja pitää tärkeimpänä syynä vaaleihin lähdölleen sitä, että Porissa on johtajuusongelma. Hän sanoo Yle Satakunnalle, ettei kuitenkaan spekulaatioista huolimatta välttämättä ole itse kiinnostunut kaupunginhallituksen puheenjohtajuudesta.

Mukana Porin kunnallisvaalilistoilla on myös nykyinen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd.). Hänen odotetaan tuovan SDP:lle mukavan äänisaaliin.

Erityisesti perussuomalaisilla on ollut ongelmia ehdokashankinnassa. Tämän on todennyt myös puolueen puheenjohtaja Timo Soini.

Hyvään kuntavaalitulokseen tarvittaisiin kattavat listat. Monissa kunnissa perussuomalaisten lista jää vajaaksi, ja esimerkiksi naisehdokkaista on ollut pulaa. Siksi kansanedustajien eli Anssi Joutsenlahden ja Ari Jalosen lähteminen vaaleihin on puolueelle elinehto.

Lue seuraavaksi