1. yle.fi
  2. Uutiset

Messilä heivaa hevoset matkailun tieltä

Messilässä vuosikymmeniä toiminut ratsastuskoulu lopettaa toimintansa laskettelukeskuksen kupeessa Hollolassa. Tallin nykyaikaistaminen olisi tullut kalliiksi.

Messilä
Hevonen syö ruohoa Messilän tallin tarhassa.
Hanna Lumme / Yle

Messilän Kartanon tallin käytävillä seiniä vasten nojailee suuria säkkejä täynnä loimia ja muita hevostarvikkeita. Ne ovat muuttokuormaa, jota on pakkailtu pikkuhiljaa.

Talli tyhjenee hevosista tulevana viikonloppuna, jolloin ratsastuskoulun toiminta Messilän laskettelukeskuksen kainalossa loppuu. Talliyrittäjä Anu Iivanaisen mukaan syitä lopetukseen oli monia.

- Messilä Maailma ei halunnut jatkaa vuokrasopimusta osittain siksi, että voimaan tulevat EU-määräykset karsinoiden koosta ja käytävien leveydestä. Talli vaatisi ison peruskorjauksen, mikä olisi tullut kalliiksi.

Iivanaisen mukaan tallitoiminnan päättyminen Messilässä oli odotettavissa. Ratsastuskoulu on tähänkin asti ollut talvisin laskettelukeskuksen vieressä ahtaalla, kun hevosten laitumia on käytetty laskettelijoiden parkkipaikkoina.

Upouuteen talliin

Anu Iivanainen ei kuitenkaan halunnut luovuttaa. Hän löysi hevosilleen uudet tilat Korpikylän ratsastuskeskukseen valmistuvasta tallista. Sinne hän lähtee itsekin ratsujensa mukana.

- Saamme Korpikylään kaikki ratsastuskoulun ja yksityisten hevoset. On kiva päästä paikkaan, jossa hevoset ovat pääasia.

Anu Iivanainen ja Messilän Kartanon tallin hevoset ulkoilemassa.
Talliyrittäjä Anu Iivanainen on valmis muuttamaan hevoskatraansa uuteen kotitalliin Korpikylään. Hanna Lumme / Yle

Messilän Kartanon tallissa on ollut parhaimmillaan liki 60 hevosta, mutta katrasta on pienennetty myymällä osa hevosista pois ennen muuttoa. Jäljelle jääneet parikymmentä hevosta ratsastetaan uuteen talliinsa Korpikylään.

- Karavaani kulkee 10 kilometrin matkan yöllä, joten emme ole kenellekään häiriöksi. Villeimmät hevoset viedään autolla, Anu Iivanainen naurahtaa.

Yli 30 vuotta Messilässä ratsastuskoulun toiminnassa mukana ollut ja vuodesta 1993 talliyrittäjänä toiminut Iivanainen pitää Messilästä lähtemistä sekä haikeana että iloisena asiana.

- Uusi talli on upea, joten siinä mielessä lähdemme hyvillä mielin. En usko, että hevosetkaan ikävöivät vanhaa kotiaan. Kun ne saavat ruokaa uudessa paikassa, ne ovat tyytyväisiä ja kokevat sen kodikseen.

Ratsastuskoulun kenttä Messilässä.
Hevostallin rakennukset ja aidat ovat Messilässä huonossa kunnossa. Hanna Lumme / Yle

Messilässä uudet tuulet

Messilän tallirakennuksen omistavassa Messilä Maailman konserniin kuuluvassa kiinteistöyhtiössä ollaan vaitonaisia tyhjilleen jäävän huonokuntoisen tallin jatkokäytöstä.

Hallituksen puheenjohtajan Aulis Lähteen mukaan alueelle kaavaillaan pitkällä aikavälillä majoitus- ja matkailutoimintaa. Hevostallin ympäristö muuttuu merkittävästi jo lähivuosina, Lähde sanoo.

Alkuvaiheessa hevosaitaukset aiotaan ottaa Messilän laskettelijoiden käyttöön parkkipaikoiksi.

Lue seuraavaksi