Venturo oli futuristinen bensis

Lahden Moottoripyörämuseolle tulee huippudesignia, kun Futuro-talon veljet saapuivat torstaina Niemen satamaan. Venturo-moduuleja on vielä käytössä bensa-asemina. Lahteen tulevat Venturot ovat viimeiset, jotka valmistettiin.

Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Lahtelaisen moottoripyöräalan moniyrittäjän Riku Roudon haaveena on jo pitkään ollut oman huoltoaseman omistaminen ja nyt Routo on päässyt toteuttamaan haaveensa. Lahden Moottoripyörämuseon yhteyteen tuleva talo ei ole mikä tahansa huoltis, vaan Venturo, yksi suomalaisen arkkitehtuurin nykyikoneista.

- Löysin Kankaanpäästä kaksi alunperin huoltoasemakäyttöön valmistettua Venturo-moduulia, jotka ovat toimineet farkkuliikkeenä. Nämä ovat viimeiset tuotantolinjalta valmistuneet modulit vuodelta 1971.

- Tilaa on yhteensä noin 160 m2 ja rumassa kunnossahan ne ovat, mutta runko on ehjä ja hyvässä kunnossa ja ne tullaan kunnostamaan alkuperäistä myötäilevässä hengessä myymälätiloiksi tähän moottoripyörämuseon viereen.

Venturolla on kunniakkaat juuret

Kyse ei olekaan mistä tahansa vanhoista Kesoilin raadoista, vaan Roudon löytämät Venturot ovat suomalaista huippudesignia.

- Venturon suunnitteli aikoinaan Matti Suuronen, eli sama mies, joka suunnitteli myös Ufo-talon, eli Futuron, joka on jo kauan sitten noussut arvostetuksi muotoilun merkkituotteeksi.

- Venturot on suunniteltu samalla systeemillä ja tänne on tulossa ainakin vielä yksi vanha huoltoasema, joka muistuttaa New Yorkin Guggenheim-museota. Samanlaiset rakennukset ovat muuten edelleen huoltoasemakäytössä Lempäälässä ja Vantaalla.

- Öljykriisi aiheutti 1970-luvun alussa sen, ettei näitä enää kannattanut valmistaa, tietää Routo.

Venturolla on vientiä

Riku Roudon hankkimat kaksi Venturo-modulia ovat jo herättäneet kiinnostusta Lahden ulkopuolella.

- Tämä pienempi moduuli lähtee Lahden kaupungin osastolle, design-viikolle, Helsinkiin. Samalle paikalle, jolle Suomen Guggenheim-museo piti toteuttaa ja se tulee herättämään paljon kiinnostusta.

- Maailmalla nämä ovat todella kysyttyä tavaraa.

Moduulien hinnasta ei puhuta

- Sovimme myyjän kanssa, että siitä ei puhuta, mutta nämä olivat mielestäni halpoja, sillä tällaisilla esineillä ei tavallaan ole hintaa. Kyse on suomalaisesta huippumuotoilusta, joka on tulevaisuuden antiikkia, jolla on käyttöarvoa. Nämä ovat vähän niinkuin käyttöantiikkia, tuumailee Routo.