Apocalyptica ja Karita Mattila huipentavat Pyhäniemen kesän

Oopperan huippudiivan, metalliselloyhtyeen ja sinfoniaorkesterin ainutlaatuinen yhteisesiintyminen päättää Hollolan Pyhäniemen kesäkonserttien sarjan. Taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi lupailee räjähtävää show'ta.

Kotimaa
Apocalyptica soundcheckissä Pyhäniemessä.
Mikko Tuomikoski / Yle

Metalliselloyhtye Apocalyptica ja oopperalaulaja Karita Mattila esiintyvät yhteiskonsertissa Hollolan Pyhäniemessä lauantaina. Kun lavalle nousee samaan aikaan vielä orkesteriksi Sinfonia Lahti, ainutlaatuinen kokoonpano on valmis.

Show päättää samalla Pyhäniemen kesäkonserttien sarjan. Taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi on lähestyvästä tapahtumasta innoissaan.

- Naurattaa, miten kolme neljä vuotta sitten puhuttiin pienimuotoisesta kamarimusiikkisarjasta, ja nyt tuolla on toistasataa ihmistä lauteilla, Paasikivi iloitsi konsertin harjoituksissa perjantaina.

Maailmalla omia teitään kiertäneet Apocalyptica ja Karita Mattila päätyivät samalle lavalle monen vaiheen kautta. Kaikki lähti liikkeelle pari vuotta sitten, kun Lilli Paasikivi pyysi Mattilaa Pyhäniemeen konsertin solistiksi.

Ajattelin, että olisi mahtavaa saada ainutlaatuinen kohtaaminen, missä metallisellistit ja superenerginen huippudiiva kohtaavat toistensa genreissä.

Lilli Paasikivi

- Ajattelin, että olisi mahtavaa saada ainutlaatuinen kohtaaminen, missä metallisellistit, joilla on klassisen musiikin pohja, ja superenerginen huippudiiva kohtaavat toistensa genreissä. Huomenna räjähtää! Paasikivi hehkuttaa.

- Metalliestetiikka on mahtipontista. Apocalyptican sellolinja on hyvin laulullinen ja siirrettävissä vokaalimusiikin suuntaan, joten siinä mielessä tämä avioliitto ei ole mahdoton, hän lisää.

Ensiesiintyminen sinfoniaorkesterin säestyksellä

Apocalyptican Eicca Toppinen kertoo, että konsertin valmistelu ja harjoittelu sinfoniaorkesterin kanssa on ollut mielenkiintoinen taival. Kun lavalla on yhtä aikaa suuri orkesteri, metalliselloyhtye ja oopperalaulaja, toisten toimintatapoihin on totuttelemista.

- Haastetta tässä on. Esimerkiksi rummut ovat todella kaukana ja kuunteluolosuhteet ovat erilaiset kuin keikoillamme yleensä.

Tämä on mielenkiintoista. Meillä on oma tapamme käsitellä rytmiä ja orkesterilla omansa.

Eicca Toppinen

Apocalyptica on ennenkin tehnyt yhteiskeikkoja laulajien kanssa, mutta juuri yhteistyö sinfoniaorkesterin kanssa on bändille uutta. Tosin nyt sitä on jo ehditty harjoitella.

- Tämä on mielenkiintoista. Meillä on oma tapamme käsitellä rytmiä ja orkesterilla omansa. Treeni ovat kuitenkin menneet hyvin ja porukka on kiva.

Pyhäniemen konsertin jälkeen Apocalyptica esiintyy vielä muutamalla keikalla, kunnes lähtee kiertueelle Australiaan, Taiwaniin ja Kiinaan.

- Sitten jäämme kunnolliselle vuoden tauolle, Eicca Toppinen kertoo.

Apocalyptica ja Karita Mattila esiintyvät Sinfonia Lahden säestyksellä Hollolassa Pyhäniemen kartanon puistossa 10.8.2012.