FAO varoittaa ruokakriisistä: Ruoan hinta nousi taas

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan ruuan hinta on noussut rajusti heinäkuussa muun muassa Yhdysvaltain kuivuuden vuoksi.

Ulkomaat
Saksalaisen viljapellon yläpuolella ovat tummansiniset pilvet.
Jan-Philipp Strobel / EPA

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO sanoi torstaina, että ruuan hinta on kääntynyt rajuun nousuun. FAO varoitti, että maailmaa saattaa kohdata vuoden 2008 kaltainen ruokakriisi. Tuolloin ruuan hinnannousu aiheutti väkivaltaisia mellakoita monissa maissa.

Eri elintarvikkeista koostuvan FAO:n ruokakorin hinta nousi kuusi prosenttia heinäkuun aikana, kun se oli ollut laskussa edelliset kolme kuukautta. Erityisesti viljatuotteiden, sokerin ja riisin hinta on noussut, sen sijaan liha- ja maitotuotteiden hinta on pysynyt toistaiseksi lähes ennallaan.

Maailmanmarkkinahinnat ovat kuitenkin yhä viime vuoden helmikuun huippuarvoja alempana.

Hintoja ovat nostaneet erityisesti huonoista sadoista johtuvien viljan maailmanmarkkinahinnan raju nousu. Yhdysvaltoja on riivannut pahin kuivuus yli 50 vuoteen, mikä on nostanut muun muassa maissin hintaa 23 prosentilla ja vehnän hintaa 19 prosentilla heinäkuun aikana. Sokeri puolestaan on kallistunut 12 prosenttia Brasilian sokeriruokokatojen vuoksi.

Rajoitukset pahentaisivat tilannetta

Vuosien 2007-2008 ruokakriisiin vaikutti heikkojen satojen lisäksi korkea öljyn hinta, yhä kasvanut biopolttoaineiden tuotanto sekä viljan vientirajoitukset. Väkivallaksi äityneitä ruokamellakoita sattui ainakin Haitissa, Kamerunissa ja Egyptissä. Vuoden 2011 korkeat ruoan hinnat edesauttoivat myös arabikevään alkuun.

FAO:n asiantuntijat varoittavat, että mikäli valtiot eivät tee poliittisia päätöksiä, edessä saattaa olla jälleen uusi ruokakriisi. Edellistä kriisiä pahensi se, että monet valtiot rajoittivat viljan myyntiä ulkomaille turvatakseen kotimaisen hinnan pysymisen kohtuullisena, mutta mikä nosti maailmanmarkkinahintaa.

Pelkona on, että esimerkiksi Mustanmeren alueen viljantuottajat, erityisesti Venäjä, alkaisivat rajoittaa vientiä tänä vuonna kuivuudesta johtuvan heikon sadon vuoksi.

Hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam sanoi, että ruuan hinnannousu saattaisi syöstä miljoonia ihmisiä aliravitsemukseen ja nälänhätään niiden miljardin ihmisen lisäksi, jotka ovat jo nyt liian köyhiä ruokkimaan itsensä.

Lähteet: Reuters