1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Aktivistit ryöstelivät ruokaa köyhille espanjalaisissa supermarketeissa

Aktivistit lastasivat ostoskärryihin elintarvikkeita antaakseen niitä talouskriisin köyhdyttämille kansalaisille. Asuntokuplan puhkeaminen on koetellut etenkin Andalusiaa, jonka väestöstä työttömänä on 34 prosenttia.

Espanjassa vasemmistoaktivistit ryntäsivät keskiviikkona kahteen supermarkettiin ja lastasivat ostoskärryihin kasapäin elintarvikkeita tarjotakseen niitä talouskriisin köyhdyttämille ihmisille, joilla ei aktivistien mukaan ole rahaa ostaa ruokaa.

Robin Hood -tyyliin toimineet aktivistit lastasivat ostoskärryihin muun muassa pastaa, öljyä ja keksejä, jonka jälkeen he poistuivat maksamatta.

Poliisi pidätti kaksi aktivistia, jotka viettivät yön sevillalaisella poliisiasemalla, Jose Caballero Työläisten liitosta kertoi.

Espanjan sisäministeriö antoi keskiviikkona pidätysmääräykset ryhmästä, joka toteutti tempauksen. Ruokaryöstelyyn osallistui myös Andalucian itsehallintoalueen parlamentin jäsen Juan Manuel Sanchez Gordillo. Sanchez Gordillo on myös Espanjan eteläosassa sijaitsevan Marinaledan kylän pormestari.

- Tiedämme, että viranomaiset tulevat vaatimaan Sancez Gordilloa ja mahdollisesti myös muita aktivisteja astumaan tuomarin eteen, Caballero sanoi.

Sanchez Gordillo, jota ei pidätetty heti tapahtuman jälkeen, vietti yön vasemmistoaktivistien protestileirillä.

Andalusiaan halutaan oikeudenmukaisempi maanomistus

Aktivistit valtasivat kaksi viikkoa sitten 1 200 hehtaarin suuruisen Espanjan puolustusministeriölle kuuluvan, Osunan kaupungin lähistöllä sijaitsevan maatilan ja rakensivat sinne teltoista ja patjoista tehdyn protestileirin.

Aktivistit vaativat oikeudenmukaisempaa maanjakoa Adalusiaan. Itsehallintoalueen maa on jaettu suuriin alueisiin ja maata omistavat vain harvat.

Talouskriisi on koetellut erityisen ankarasti Andalusiaa. Espanjan talousongelmat ja asuntokuplan puhkeaminen ovat ajaneet itsehallintoalueen suuren rakennusteollisuuden ongelmiin. Alueen työttömyys huitelee tällä hetkellä lähes 34 prosentissa.