Klamydian yleisyys on kansamme oma syy

Klamydia on Suomen yleisin sukupuolitauti. 14 000 vuosittaisesta tartunnasta on turha syyttää ulkomaanmatkailua. Suomen klamydiakannan pitävät runsaana suomalaiset itse.

Kotimaa
Henkilö avaamassa kondomipakettia.
Yle

Suomeakin yleisempi klamydia on muissa pohjoismaissa. Venäjältä ja Baltiasta ei ole saatavilla vertailukelpoista tietoa klamydian yleisyydestä, kertoo tartuntatautien vastaava lääkäri Pekka Ruuska Kainuun keskussairaalasta.

- Klamydia tykkää siitä mitä enemmän on vapauksia, mitä enemmän miehet ja naiset ovat tasa-arvoisia ja mitä vapaampaa on käyttäytyminen. Sen leviämistä on vaikea pidätellä, koska se on monesti oireeton.

Klamydia  on naisilla melkein kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä

- Miehet huomaavat oireet naisia helpommin. Sen huomaa kun pippeli alkaa kirvellä, tai jos sieltä valuu visvaa. Naisilla klamydia voi olla syvällä sukuelimissä ja oireet voivat peittyvät mahdollisiin alamaha- ja kuukautiskipuihin.

Klamydia on yleinen tauti 15-24 -vuotiailla naisilla ja 20-29 -vuotiailla miehillä ja se tarttuu sukupuolielinten kosketuksessa. Miehillä klamydia on kivulias ja naisilla se johtaa pahimmassa tapauksessa lapsettomuuteen. Kondomi ehkäisee klamydiaa.

Miten klamydia satuttaa?

Klamydia saa aikaan limakalvojen tulehdusta ja turpoamista ja miehellä se vaurioittaa virtsaputken kalvoa ja saa aikaan voimakasta kutinaa peniksessä. Naisella limakalvojen tulehdus ja turpoaminen voi johtaa lisääntymiskyvyttömyyteen. Klamydiaa hoidetaan lääkkeellä.

Muut sukupuolitaudit ovat Pohjolassa harvinaisia

Klamydia on Suomen yleisin sukupuolitauti, jota on todettu suomalaisilla naisilla lähes kaksi kertaa useammin kuin suomalaisilla miehillä. Tartuntapapauksia on Suomessa vuosittain 12 000-14 000.

Kainuussa muut sukupuolitaudit ovat harvinaisia, esimerkiksi 80 000 asukkaan maakunnassa tippuria ei ole todettu lainkaan ja kuppatapauksia on ollut yksi.