Toimittajien potkut kuohuttavat Espanjan yleisradioyhtiötä

Espanjassa pelätään maan yleisradioyhtiön liukuvan takaisin aikaan, jolloin julkinen tiedonvälitys oli tiukasti hallituksen valvonnassa.

Ulkomaat
Ana Pastor García erotettiin työstään suositun aamu-tv:n juontajana.
Ana Pastor García erotettiin työstään suositun aamu-tv:n juontajana.Kote Rodrigo / EPA

Espanjassa toimittajat uumoilevat konservatiivisen hallituksen haluavan valvontaansa maan yleisradioyhtiö RTVE:n. Epäilyksiä ovat herättäneet useiden radio- ja tv-persoonien irtisanomiset.

Muun muassa yksi maan tunnetuimmista journalisteista Ana Pastor García erotettiin työstään suositun aamu-tv:n juontajana.

- Se oli poliittinen päätös, hän on kommentoinut erottamista El País -sanomalehdelle.

Pastor ja muut erotetut olivat tunnettuja vaikeiden kysymysten esittämisestä, jotka ärsyttivät useita nyt johtavan konservatiivisen Partido Popularin johtajia viime vaalien kampanja-aikaan.

RTVE:n mukaan Pastor on kieltäytynyt hänelle tarjotuista muista juontotehtävistä. Pastorin mukaan mitään selkeää työtarjousta ei ole ollut lainkaan.

- Uskomme elävämme kehittyneessä demokratiassa, mutta olemme palaamassa perinteeseen, jossa hallituksen vaihtuessa myös julkinen radio ja televisio vaihtuvat, kuvailee Espanjan radiosta RNE:stä erotettu Toni Garrido.

Uskomme elävämme kehittyneessä demokratiassa, mutta olemme palaamassa perinteeseen, jossa hallituksen vaihtuessa myös julkinen radio ja televisio vaihtuvat.

Toni Garrido

Pariisissa majaansa pitävä Toimittajat ilman rajoja -järjestö näkee, että Espanjan yleisradiossa ja televisiossa tapahtuneet erottamiset vahvistavat sen, että kyseessä on poliittinen valtaus.

Kesäkuussa yhtiön johtoon nimettiin Leopoldo González-Echenique, joka oli Partido Popularin huippuvirkamies puolueen edellisen hallituksen aikana José María Aznarin pääministerikaudella 1996 - 2004.

Nykyinen pääministeri Mariano Rajoy on syyttänyt RTVE:tä sosialistien suosimisesta.

Vuonna 2006 sosialistihallituksen ollessa vallassa tehtiin lakilisäys, jonka myötä yleisradioyhtiön johtajan on täytynyt saada kahden kolmasosan kannatus maan parlamentissa. Huhtikuussa konservatiivit käyttivät valtaansa parlamentissa ja kumosivat vuonna 2006 tehdyn lisäyksen. Näin mahdollistettiin González-Echeniquen nimitys.

RTVE:llä on viisi televisiokanavaa, viisi radioasemaa ja verkkosivut. Työntekijöitä yhtiössä on 6 400.

Lähteet: AFP