Fysioterapeutti: Kinesioteipillä talttuu vaikka hammaskipu

Urheilijoiden värikkäät teippaukset ovat herättäneet huomiota Lontoon olympiakisoissa. Ilmiö ei kuitenkaan ole uusi, kertoo Aamu-tv:ssä vieraillut fysioterapeutti.

Kotimaa
Lähikuva kinesioteippauksesta, joka on valkovenäläisen keihäänheittäjä Uladzimir Kazloun oikeassa olkapäässä.
Lähikuva kinesioteippauksesta, joka on valkovenäläisen keihäänheittäjä Uladzimir Kazloun oikeassa olkapäässä.Michael Kappeler / EPA

Fysioterapeutti Atte Kärnä tunnustaa heti kättelyssä olevansa kinesioteippiuskossa. Hän opiskeli teippaamista itse keksijän, japanilaisen Kenzo Kasen johdolla.

- Kyllä siinä ihan oikea parantava vaikutus on. Kinesioteippi on taikasana, jolla urheilija saadaan toimimaan kivutta, Kärnä hehkuttaa.

Kivun taltuttaminen teipillä ei ole uusi ilmiö. Kärnä kertoo, että urheilijat käyttivät kinesioteippiä ensi kertaa jo Soulin olympialaisissa vuonna 1988. Teippiä voi käyttää melkein mihin vain, Kärnä uskoo.

- Taivas on kattona. Paras mitä olen tehnyt on, kun poskihampaan kova kipu saatiin teipillä rauhoitettua.

Teippi huijaa hermopäätteitä

Atte Kärnä vertaa teipin vaikutusta särkylääkkeeseen.

Vaikutus on vähän niinkuin särkylääkkeellä.

Atte Kärnä, fysioterapeutti

- Ihon ja lihaksen välissä on sidekudos, jossa on vapaita hermonpäätteitä. Ne antavat aivoille signaalin kiputilasta. Teipillä nämä hermonpäätteet saadaan rauhoitettua. Vaikutus on vähän samanlainen kuin särkylääkkeellä.

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka vahvistaa, että teippi toimii useimmilla potilailla. Varsinainen tieteellinen näyttö puuttuu, mutta kokemusperäistä on.

Laukan mukaan teippaaminen vähentää kivun lisäksi turvotusta.

- Teipin eriasteisilla jännityksillä nostetaan ihoa, jolloin kudos saa enemmän liikkumatilaa, ja ärsytys vähenee, hän sanoo

Pippa Laukka painottaa, että teippaus on vain yksi lisäkeino muun kuntoutuksen ohessa.

- Yksinomaan kinesioteippaus harvoin auttaa potilaan hoidossa.

Hän myös sanoo, teippi toimii parhaiten ammattiurheilijoilla, joiden äärimmilleen treenattu kroppa reagoi ärsykkeisiin tavallista kuntoilijaa herkemmin.