1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. meteorit

Tähdet lentävät viikonloppuna

Viikonloppuna maa osuu kiertoradallaan pölypilveen, jonka hiukkaset palavat ilmakehässä tähdenlentojen sarjaksi. Parhaiten tähdenlentoja näkee lauantain ja sunnuntain sekä sunnuntain ja maanantain välisinä öinä.

Tulipallo on hyvin kirkas tähdenlento, jonka aiheuttaa meteoroidin syöksy Maan ilmakehään. Kuva: Aki Taavitsainen ja Jani Lauanne, Mikkelin Ursan tulipallotyöryhmä.

Viikonloppu tuo taivaalle tähdenlentojen sateen. Parhaimmillaan tähdenlentoja näkyy yksi minuutissa, jos taivas on kirkas.

Maa osuu lauantaina Perseidien tähdenlentoparveen, joka on komeetan, eli pyrstötähden, jättämä pölyvana. Kovaa vauhtia ilmakehään osuvat pienet kivihiukkaset palavat poroksi, mikä näkyy maassa tähdenlentoina.

- Tyypillisesti hiukkaset ovat hiekanjyvän kokoluokkaa. Peukalonpään kokoisesta hiukkasesta tulee jo kirkas tähdenlento, Etelä-Karjalan tähtitiedeyhdistys Novan Imatran yhteyshenkilö Rauno Päivinen kertoo.

Menee vaikka aurinkotuoliin makailemaan, jotta näkee mahdollisimman paljon taivasta.

- Sepelikiven kokoinen hiukkanen palaa jo todella kirkkaasti. Nyrkin kokoinen näkyy sitten jo keskellä kiskasta päivää.

Tähdenlentoparven nimi tulee siitä, että tähdenlennot näyttävät tulevan Perseuksen tähtikuviosta.

Sääennuste toiveikas

Sääennuste lupaa Etelä-Karjalaan toistaiseksi melko pilvistä lauantain ja sunnuntain väliseksi yöksi, mutta pilvipeite saattaa silti repeillä. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä pilvet väistyvät osittain.

- Mahdollisuudet nähdä tähdenlentoja ovat edelleen hyvät, Päivinen lohduttaa.

Eniten tähdenlentoja näkyy launtain ja sunnuntain sekä sunnuntain ja maanantain välisinä öinä.

- Paras aika katsoa on puolenyön ja kahden välissä. Tähdenlennot näyttävät tulevan itäisen taivaan suunnalta, mutta niitä voi näkyä ympäri taivasta.

Yhdestä pisteestä

Tähdenlennot näyttävät tulevan yhdestä pisteestä. Päivinen vertaa ilmiöta autolla ajamiseen sateessa.

- Pölypilvi osuu maapallon ilmakehään samalla tavalla kuin sade auton tuulilasiin, Päivinen kuvailee.

Tähdenlentojen tarkkailu käy parhaiten paljain silmin.

- Lämmintä päälle ja mukava asento. Se riittää. Menee vaikka aurinkotuoliin makailemaan, jotta näkee mahdollisimman paljon taivasta.