1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisin kumipamppu vaihtui metallipatukkaan

Suomen poliisilla kulkee mukana puolenkymmentä voimankäyttövälinettä. Pamppu ja ase ovat tutuimmat. Etälamautin on kuulunut poliisin varustevyöhön vuodesta 2005.

Kotimaan uutiset
poliisin varustevyö, missä roikkuu virka-ase, käsiraudat, patukka ja etälämautin
Milla Holm / Yle

Poliisien perinteisiä kumipamppuja näkee enää muistoesineenä. Tänä päivänä poliisien vyössä roikkuu teleskooppimallinen metallipatukka. Patukkaa käytetään tarvittaessa, mutta aina käyttötarkoitus ei ole pamputtaminen, selvittää vanhempi konstaapeli Olli Korpi Pohjois-Karjalan poliisilaitokselta.

- Patukkaa käytetään jonkun verran. Sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi asunnon tarkastuksessa kurkkaamalla postiluukusta sisään. Jos asunnossa onkin koira, säästyvät siinä sormet.

Teleskooppipatukan päässä on pieni metallipallo.

- Pallo on tarkoitus kohdistaa osumakohtaan, jolloin iskun kaikki voima kohdistuu juuri siihen kohtaan. Se lamauttaa kohdehenkilön toiminnan.

Poliisin ase on pistooli

Tällä hetkellä lähes kaikki Suomen poliisit kantavat virka-aseenaan Glock-merkkistä pistoolia. Ne ovat joko mallia 17 tai 19.

- Numero kertoo sen minkä kokoiselle kädelle pistooli on tarkoitettu.

Nykyisin myös tutkijat kantavat mukanaan asetta, sillä vastaan on tullut sellaisia tilanteita jolloin voimankäyttövälineille olisi ollut tarvetta.

Kaasua päin näköä

Pippurikaasu eli paprikasumutin sisältää chilipaprikasta uutettua öljyä. Sitä käytetään tarvittaessa. Kaasua sumutetaan kasvoihin, erityisesti silmiin. Se aiheuttaa voimakasta kipua ja sitä kautta näön sumentumisen, joka monta kertaa rauhoittaa agressiivisesti käyttäytyneen henkilön. Vastaavanlaista kaasua on käytössä myös järjestyksenvalvojilla.

Käsiraudat

Käsiraudat kulkevat aina poliisin mukana. Niitä joudutaan kuitenkin käyttämään melko harvoin. Käsirautoja käytetään mm. kuljetuksen ja kiinnioton turvaamiseksi tai agressiivisen henkilön rauhoittamiseksi.

Jokaisen käyttökerran jälkeen käsiraudat puhdistetaan. Niitä tulee myös öljytä säännöllisesti.

Sähköinen etälamautin

Poliisi voi halutessaan ottaa käyttöön sähkölamauttimen.

- Lähinnä kyse on työntekijän omasta aktiivisuudesta. Jos työntekijä haluaa etälamauttimen käyttöönsä, hän ilmoittaa siitä esimiehelle tai voimankäyttökouluttajalle. He tarkastavat onko koulutusta mahdollista saada.

Laitteita on Suomessa tietty määrä eli niitä ei riitä kaikille. Pohjois-Karjalan poliisi pyrkii siihen, että kaikki Taser-etälamauttimet ovat käytössä.

Milloin voimankäyttö on sallittua?

Polisiin voimankäyttö on yleensä melko harvinaista. Yleensä pelkkä poliisin paikalle tuleminen riittää rauhoittamaan tilanteen.

- On tapauksia jolloin joudutaan käyttämään voimaa. Näissä tapauksissa poliisi valitsee itse mikä on tilanteeseen sopivin voimankäyttöväline.

Voimankäyttötilanteet liittyvät yleensä agressiivisen henkilön taltuttamiseen. Lähtökohtaisesti poliisin on aina ilmoitettava etukäteen voimankäytöstä. Aina se ei mahdollista.

Voimankäytöstä raportoidaan

Poliisi tekee selvityksen aina, kun on joutunut käyttämään joko asetta tai etälamautinta.

Kaikki poliisin voimankäyttövälineet ovat tasapuolisesti käytössä. Pippurikaasuun ei yleensä turvauduta sisätiloissa. Jos uusimman välineen, etälamauttimen, kohteeksi kerran joutuu, sen muistaa ihan varmasti, Olli Korpi vakuuttaa.

- Minusta voimankäyttäjien olisi hyvä itse tietää miten väline toimii ja miten se vaikuttaa. Olen itse saanut kolme kertaa Taserista ja voin luvata kaikille, että kun kerran siitä saa, sen jälkeen ottaa milloin vain mieluummin kaasua.

Lue seuraavaksi