Ahti Manninen uusi Linnoituksen isäntä

Etelä-Karjalan Osuuskaupan entinen toimitusjohtaja oli avaamassa edellytyksiä venäläisten ostosmatkailulle.

Ostosmatka
Ahti Manninen
Mervi Palonen

Kauppaneuvos Ahti Manninen on valittu Lappeenrannan Linnoituksen isännäksi. Kesäkuussa Etelä-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtajan tehtävästä eläkkeelle siirtynyt Manninen nimettiin uudeksi isännäksi Linnoituksen Yö -tapahtumassa lauantaina.

Ahti Manninen on ollut vahvasti mukana luomassa edellytyksiä ostosmatkailun kehittymiselle Lappeenrannassa,. Hän on samalla vaikuttanut palvelualan työpaikkojen lisääntymiseen.

Juvalla syntynyt, Etelä-Karjalaan vuonna 1989 ja Lappeenrantaan vuonna 2001 muuttanut Manninen tunnetaan myös hyvän työskentelyilmapiirin rakentajana.

Ahti Manninen pitää tärkeänä, että Lappeenrannassa nostetaan esille onnistumisia ja kaupungin hyviä puolia entistä enemmän ja että kehittäjät visioisivat tulevaisuutta vähintään 20 vuoden päähän.

Ostosmatkailun ensiaskeleet 20 vuotta sitten

Noin 20 vuotta sitten Etelä-Karjalassa otettiin ensimmäiset askeleet venäläisen ostosmatkailun kehittämiseksi.

– Olin tuolloin mukana järjestämässä ensimmäisiä viipurilaisten ostosmatkoja Etelä-Karjalaan ja virittelemässä ensimmäisiä suomalaisia tv-mainoksia Pietarin televisioon. Nyt jälkikäteen ajatellen tuntuu ihan uskomattomalta, että jotkut kauppiaat liimasivat tuohon aikaan oviinsa kylttejä, joissa sanottiin, että vain yksi venäläinen kerrallaan sisälle, Manninen naurahtaa.

– Niin suomalaisten kuin venäläistenkin asenteet ovat muuttuneet valtavasti viimeisten 20 vuoden aikana. Valtaosa eteläkarjalaisista on vähitellen oivaltanut, että matkailijoiden ansiosta työpaikat lisääntyvät ja maakunta vaurastuu. Toisaalta myös venäläiset ovat mukautuneet länsimaisiin tapoihin.

Manninen uskoo, että kauppakeskusten ja kansainvälisten liikeketjujen rinnalla erikoisliikkeet ja käsityöläispajatkin menestyisivät Lappeenrannassa, jos niitä keskittyisi suuri rypäs esimerkiksi saman kadun varrelle.

Linnoituksen isännän arvonimen saa vuodeksi kerrallaan henkilö, joka on toiminnallaan tuottanut kaupungille positiivista mainetta. Valinnan tekee Lappeenrannan kaupunginjohtaja. Ahti Manninen on 17. tittelin saaja ja ensimmäinen kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan valitsemista Linnoituksen isännistä.