1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Rock-festarit: "Se tunne, kun on onnellinen ja itkettää"

Rock-festareiden keskiöön on noussut kokonaisvaltaisen elämyksen tarjoaminen rokkikansalle. Festareiden järjestäminen on yhä ammattimaisempaa.

Kuva: Pekka Havukainen / Yle

Jurassic Rock on ponnistanut muutamassa vuodessa maakunnallisesta rokkitapahtumasta valtakunnallisesti tärkeiden festareiden joukkoon. Tapahtuman järjestäminen on yhä ammattimaisempaa. Seinäjoen Elävän musiikin yhdistys Selmu r.y. sekä Jyväskylän Elävän musiikin yhdistys Jelmu r.y. ovat vastuullisia musiikkifestivaalin järjestäjinä.

- Festareissa kokonaisvaltainen elämys on yhä tärkeämpi. Jos ajatellaan, että festivaalialue on 10 tuntia auki ja festivaali kestää koko viikonlopun, niin kyllä kaikki se muu siinä ympärillä on yhtälailla tärkeää. Samaan suuntaan ovat menossa muutkin tapahtumat, Selmun toiminnanjohtaja Harri Pihlajamäki kertoo.

Kuva: Pekka Havukainen / Yle

Rock-tapahtuman yhtenä tavoitteena on olla tuomassa joka vuosi uutta ja vaikuttaa suomalaiseen musiikkimaailmaan.

- Jos ajattelee vaikka vuotta 2008 kun meillä oli täällä Volbeat-yhtye, joka oli silloin nouseva bändi, niin se on sen jälkeen kiertänyt jäähalleja aika tavalla, että se oli hyvä haistelu silloin. Pitää yrittää olla edelläkävijä ja joskus onnistutaan ja joskus ei.

Rokki on saanut ansaitsemansa arvon

Rock-festarit eivät ole aina olleet haluttuja tapahtumia kaupungeille. Vastustusta ovat herättäneet desibelit, mutta myös festareiden maine. Tänä päivänä tilanne on toinen.

- Tapahtuman kokonaisvaikutukset osataan arvioida paljon paremmin. Esimerkiksi Provinssirockissa vaikutus aluetalouteen 6-8 miljoona euroa, täällä se on hieman pienempi, mutta yhtälailla merkittävä. Ja vielä pitää ottaa huomioon sen imago- ja julkisuusarvon, minkä kaupunki saa kun ollaan koko ajan lehtien palstoilla, Pihlajamäki sanoo.

Festarit eivät ole alaikäisten paikka

Harri Pihlajamäki  peräänkuuluttaa festarikansalta oikeaa asennetta.

- Toivon, että tullaan hyvällä mielellä ja kunnioitetaan toisia ja tullaan pitämään hauskaa. Sehän se on festivaalin tarkoitus. Mikään rokkifestivaali ei ole alaikäisten paikka. Alle 14-vuotiaat pääsevät ainoastaan huoltajien seurassa. Turvallistahan täällä toki on, mutta pitää pystyä pitämään itsestä huolta ja tarvittaessa myös kaverista.

Rock-festivaalissa ei ole pelkästään kyse musiikista vaan se on Selmun toiminnanjohtajan Harri Pihlajamäen mielestä kokonaisvaltainen tapahtuma ihmisineen ja ilonpitoineen.

Kuva: Pekka Havukainen / Yle

- Jos ajatellaan rock-festivaalia niin tämähän on paljon enemmän kuin se musiikki. Tämä on samanlailla ajattelevien ihmisten kokoontumisajo. Se tunne mikä tämmösen tapahtuman jälkeen on kun on yhtäaikaa onnellinen ja itkettää, kun se on jo ohi, niin sehän on parasta elämässä.