Savon vanhin kauppahuone on 160-vuotias

Oy Gust Ranin aloitti vähittäistavarakaupan Kuopiossa vuonna 1852. Nykyisin yhtiö tunnetaan parhaiten alkoholijuomista.

Lignell & Piispanen
Gustav Raninin mylly.
Anna Kumpulainen / Yle

Alkoholivalmistaja Lignell & Piispasen emoyhtiö Oy Gust. Ranin juhlii perjantaina 160-vuotista taivaltaan. Savon vanhin kauppahuone sai alkunsa vuonna 1852, kun kauppias Gustaf Ranin perusti Kuopion keskustaan vähittäistavarakaupan.

Yhtiö on yhä saman suvun omistuksessa ja se pyörittää alkoholinvalmistuksen lisäksi myös riisi- ja ruismyllyä Kuopion satamassa. Työntekijöitä on yhteensä noin 25. Lignell & Piispanen juhlii samalla 130-vuotisjuhlia.

Lignell & Piispasella on parhaillaan käynnissä laajennusurakka Kuopion Siikaniemellä. Yhtiö aikoo siirtää kaikki toimintonsa saman katon alle ja samalla kolminkertaistaa alkoholin tuotantokapasiteettinsa. Uutta tilaa rakennetaan kaikkiaan yli 6 000 neliömetriä.

Oy Gust. Ranin kokonaan saman katon alle

Keväällä alkanut urakka on edennyt jopa suunniteltua nopeammin. Tilat ovat muuttovalmiina ensi keväänä, ja tuotanto uusissa tiloissa pääsee alkamaan viimeistään lokakuussa 2013. Myöhemmin Siikaniemelle aiotaan siirtää myös emoyhtiö Oy Gust. Raninin myllytoiminnot.

Oy Gust. Ranin viettää 160-vuotissyntymäpäiväjuhliaan perjantai-iltana Koivumäen kartanolla. Juhlapuhujaksi kutsuttu entinen pääministeri, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen on joutunut perumaan tulonsa sairastumisen vuoksi.