Valiosta tulee Oulussa isompi kuin Nokia

Kolmekymmenvuotista olemassaoloaan juhliva Valion Oulun meijeri kolminkertaistaa Venäjän vientinsä. Nokian vähennysten jälkeen Valion nuorin ja pohjoisin meijeri on Oulussa henkilöstömäärältään matkapuhelinyhtiötä suurempi. Käynnissä olevien investointien jälkeen Valion Oulun yksikön vienti Venäjälle kasvaa lähelle kymmentä miljoonaa kiloa.

Valio
Smetanapurkkeja venäjänkielisellä etiketillä viedään Oulusta tällä hetkellä kolme miljoonaa kiloa vuodessa
Smetanan lisäksi Oulusta aletaan viedä Venäjälle jogurttia. Tämä kolminkertaistaa Valion Oulun meijerin Venäjän viennin lähelle kymmentä miljoonaa kiloa vuodessa. Timo Sipola / Yle

Valion Oulun meijeri kolminkertaistaa Venäjän vientinsä. Smetanan lisäksi Oulusta aletaan viedä naapuriin ainakin jogurttia.

Nokian vähennysten jälkeen Valion nuorin ja pohjoisin meijeri on Oulussa henkilöstömäärältään matkapuhelinyhtiön kanssa yhtä suuri. Valio Oulu työllistää tällä hetkellä 551 henkilöä.

Jos koko tuotantoketju huomioidaan Valio työllistää Pohjois-Suomessa jotakuinkin 2000 ihmistä eli on yhtä iso kuin Nokia Siemens Networks Oulussa.

- Nokialta on tullut meillekin useita yhteydenottoja. En osaa kuitenkaan vielä sanoa pystymmekö rekrytoimaan ex-nokialaisia, kertoo Valion Oulun meijerin tehtaanjohtaja Martti Kimpimäki.

Ouluun on investoitu lujasti viimeiset kymmenen vuotta

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Oulun meijeriin on investoitu 70 miljoonaa euroa. Nyt käynnissä oleva 15 miljoonan euron investointi nostaa Oulun yksikön viennin Venäjälle lähelle kymmentä miljoonaa kiloa.

Uudet investoinnit todennäköisesti lisäävät henkilökuntaa, mutta määristä ei Valiolla vielä haluta puhua.

Huhtikuussa valmistuvat lisätilat lisäävät Oulussa tehtävien tuotteiden määrää noin kolmellakymmenellä. Tuotantoon tulee myös Valiolle kokonaan uusia tuotteita ja Oulun tuotemäärä kasvaa noin 150:een.

Kulutusmaito vaihtui erikoistuotteisiin

Kun Valio aloitti Kangaskontiontiellä vuonna 1982 päätuotteita olivat kulutusmaito, Edam-juusto ja voi. Nyt pääosassa ovat erikoistuotteet.

- Me mennään koko ajan kohti erikoistuotteita ja varsinkin perusmaidon tuotanto vähenee. Tähän on vaikuttanut alalla vallitseva kova kilpailu, arvioi Kimpimäki.

Tehtaajanjohtaja arvioi Oulun yksikön olevan Valion monipuolisin. Konsernin viilintuotanto on keskitetty kokonaan Ouluun.