Haavisto: Nirsoilu kehitysavussa vaarantaa turvaneuvostohaaveet

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan kehitysavusta ei saisi säästää liikaa, ettei Suomen haave jäsenyydestä YK:n turvallisuusneuvostossa vaarannu.

politiikka
Pekka Haavisto
Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Haavisto toivoo, että syksyn kuntavaalien lähestyessä poliittinen keskustelu siirtyisi Euroopan ongelmista lähemmäs kansalaisten arkea.

Kehitysapu päätettiin jo hallitusneuvotteluissa jäädyttää vuonna 2013 edellisvuoden tasolle. Linjaus on pitänyt myös valtiovarainministeriön budjettiesityksessä. YK-tehtävissäkin ansioituneen Pekka Haaviston (vihr.) mukaan ajoitus on Suomen kannalta huonoin mahdollinen.

- Se että Suomi jää maaryhmästä, joka on pitänyt YK-sitoumuksensa, on huono viesti. Kyllä näitäkin asioita maailmalla katsotaan nyt, kun Suomi on hakemassa YK:n turvallisuusneuvoston jäsenyyttä, Haavisto sanoo.

Haavisto kertoo jo törmänneensä ihmetykseen Suomen kehitysavun suhteellisen osuuden laskemisesta.

- Afrikkalaiset ovat ainakin jo oppineet kysymään, että mitenkäs se teidän kehitysyhteistyöprosentti ja määrärahat jaksavat, Haavisto sanoo.

YK:n asema huolestuttaa

Haavisto on huolestunut YK:n mahdollisuuksista ratkaista Syyrian tilanne. Hänen mielestään turvaneuvoston yllä leijuu nyt "ikävä varjo".

- Nyt käydään kissanhännänvetoa siitä, hylätäänkö YK ratkaisufoorumina kokonaan ja muodostetaanko jonkinlainen vapaaehtoisten koalitio, Haavisto arvioi.

Hän varoittaa kuitenkin sysäämästä maailmanjärjestöä syrjään.

- Se on pelottava tie ja silloin helposti tulee ongelmia voimankäytön kanssa. Halutaan esimerkiksi lentokieltoaluetta ja kuka siitä lentokieltoalueesta päättää, jos ei YK, Haavisto kyselee.

"Takki tyhjä"

Haavisto on näkynyt vain harvakseltaan politiikan etulinjassa menestyksekkään presidentinvaalikampanjan jälkeen. Samalla aallonharjalle alkutalvesta noussut vihreiden kannatus on sulanut kuukausi kuukaudelta.

- Kyllä tyhjensin takin aika totaalisesti presidentinvaaleissa. Annoin kaikkeni ja kaipasin aikaa uusiutumiseen ja lukemiseen, Haavisto puolustautuu.

Haavisto toivoo, että kuntavaaleja kohti mentäessä poliittinen keskustelu ainakin hetkeksi siirtyisi Euroopan ongelmista kansalaisten päivittäistä arkea koskettaviin asioihin. Sen hän uskoo nostavan vihreiden kannatuksen uuteen nousuun.