1. yle.fi
  2. Uutiset

Nuoret löytäneet jatko-opintoihin

Peruskoulusta päässeet nuoret ovat löytäneet hyvin opiskelupaikkoihin. Opiskelupaikan löytymistä suurempi huoli on opiskelumotivaation löytämisessä.

opiskelupaikka
Etelä-Karjalan ammattiopiston autolinja
Yle

Nuoret ovat löytäneet opiskelupaikkoihin viime vuotta paremmin. Yhteishaun jälkeen esimerkiksi Lappeenrannassa oli vielä 70 nuorta ilman peruskoulun jälkeistä opiskelupaikkaa. Tällä hetkellä heitä on kymmenkunta. Moni on löytänyt väylän täydennyshaun ja ammattistartin valintojen kautta. Opinto-ohjauksen koordinaattori Riitta Moilanen Etelä-Karjalan ammattiopistosta:

- Tilanne on paljon parempi kuin viime vuonna, jolloin heitä oli kymmeniä, sanoo opinto-ohjauksen koordinaattori Riitta Moilanen Etelä-Karjalan ammattiopistosta.

Opintopaikan löytymisen sijaan suurempi ongelma on opintojen keskeytyminen. Keskeytyksiä pyritään ehkäisemään sillä, että alku käynnistyisi mahdollisimman hyvin. Tämän eteen tekevät työtä ryhmänohjaajat, opinto-ohjaajat ja kuraattorit.

- Alkuvaiheella on suuri merkitys siihen, miten jatko sujuu. Koska ammatillinen koulutus on vapaaehtoista koulutusta, motivaatio ja elämänhallintaan liittyvät tekijät vaikuttavat siihen miten jaksaa sitoutua, toteaa Riitta Moilanen.

Vielä ilman opiskelupaikkaa oleville ratkaisu voi vielä löytyä kaupungin pajatoiminnasta.

Lue seuraavaksi